Hlavní obsah

Seriál Dáma a Král zahájil třetí řadu: Zvítězí suchý humor, nebo taškařice?

Právo, Eva Vejdělková

Do aktuální nabídky televizních seriálů s tématem zločinu znovu vstoupila Nova, když vystřídala Policii Modravu pokračováním dalšího úspěšného seriálu z vlastní produkce. Úvodní díl už třetí řady Dámy a Krále v neděli naznačil, že jednotlivé epizody se budou nejspíš odehrávat na podobném půdorysu jako dřív.

Foto: TV Nova

Do seriálu Dáma a Král se vrací Matěj Hádek.

Článek

Slíbil ale také velké události v hlavní lince. Bývalý lupič a nyní soukromý detektiv Prokop Král, který v předchozí sérii dočasně zmizel ze scény, se vrátí zpátky. Tím pádem se potká i s Milanem, jenž po něm pátral a do advokátní kanceláře se nakonec vetřel místo něj.

Seriál neměl před dvěma lety vynikající startovní předpoklady, protože čeští diváci dlouhodobě dávají přednost případům, které jim co nejvíce připomínají jejich vlastní život i důvěrně známé prostředí.

Tvůrci Dámy a Krále přitom vyprávějí kriminální příběhy z velkoměsta a k tomu i lehce novátorsky vnášejí do současné české detektivky ducha amerických právnických seriálů, kdy advokáti řeší potíže svých klientů vlastním soukromým vyšetřováním. Obojího přitom dostávali diváci komerční televize dost už celé roky prostřednictvím mnoha zahraničních titulů.

Jenže seriál Dáma a Král nabízí populární české herce, navíc se snaží inspirovat klasikou žánru, prvky celosvětově oblíbených detektivek Agathy Christie. A především toto vše propojuje humorem, jímž si televizní tvůrci získají domácí publikum téměř spolehlivě.

Ačkoli sledovanosti Policie Modrava seriál nedosahuje, ujal se, a ve druhé sérii dokonce dokázal přežít dočasnou ztrátu hlavní postavy v podání Matěje Hádka, který excentrickou figurou nejen bavil, ale dovedl tím i odvádět pozornost od slabin jednotlivých případů. Nova přitom výměnou hlavních mužských postav podstoupila celkem riskantní akrobatický kousek. Hádkovo místo v advokátní kanceláři sice obsadila dalším excentrikem v podání Michala Daleckého, jenže suchý humor spojený s Hádkem a Terezou Hofovou jako jeho profesní partnerkou Lenkou Braunovou s jeho příchodem nahradila prudká proměna komediálního ladění.

Počáteční atmosféru směřující až k nespoutané lidové taškařici naštěstí tvůrci brzy poté trochu zmírnili a udrželi v přijatelných mezích.

Vyšetřovaným případům také zjevně věnovali větší péči než minule, a i to nešťastné závěrečné odhalování pachatele za přítomnosti všech podezřelých, inspirované u Hercula Poirota, ztratilo na křečovitosti první sezony. S otevřením třetí řady tedy seriál budí zvědavost nejen na to, jaké jiskry vyletí z náhlého setkání Prokopa s Milanem, ale do jakých komediálních vod tentokrát tvůrci seriál vkormidlují, když na plac přivedou obě hlavní komediální figury.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám