Hlavní obsah

Šéf České televize dostane bonus 2,4 milionu korun

Rada České televize (ČT) přiznala na svém středečním jednání generálnímu řediteli ČT Petru Dvořákovi bonus ve výši sta procent roční mzdy, tedy přibližně 2,4 milionu korun. Jde o prémie za loňský rok 2021.

Foto: Michaela Říhová, ČTK

Generální ředitel České televize Petr Dvořák

Článek

Radní zasedali v novém složení, tedy s pěti nováčky, které Sněmovna minulý týden zvolila v tajném hlasování. Přiznání bonusu ale neproběhlo jednoznačně.

Nejprve radní neschválili návrh na přiznání bonusu sníženého na 92,5 procenta. „Pokud rada snížení neschválí, náleží řediteli sto procent,“ konstatoval však po hlasování místopředseda rady Jiří Šlégr, který jednání rady za nepřítomného předsedu Petra Matochu vedl. A bylo rozhodnuto.

Radní se letos o výši bonusu rozhodovali podle nových kritérií. Ze sedmdesáti procent tvoří kritéria tak zvaná výkonová složka, například výše prostředků na účtech ČT nebo hospodaření veřejnoprávní televize. Zbývajících třicet procent je osobní hodnocení šéfa Dvořáka radními. Zatímco za výkony radní odhlasovali Dvořákovi plnění na sto procent, z osobního hodnocení, které dodalo šest z deseti radních anonymně, mu vyšla známka 2,75 na škále od jedné do pěti.

Za rok 2020 dostal Dvořák bonus ve výši 66 procent roční mzdy, tedy zhruba 1,6 milionu korun. Důvodem snížení byly mimo jiné problémy v komunikaci mezi Dvořákem a radou. Letos se ale na volebním výboru Sněmovny vyjevilo, že o snížení bonusu rada loni hlasovala v rozporu se zákonem, protože pro snížení bonusu bylo jen pět radních z jedenácti. Volební výbor poté radu vyzval k nápravě. Ta uvedla, že o zákonnosti usnesení by měl rozhodnout soud. Ve sporu se zatím nic nového nedělo.

Reklama

Výběr článků

Načítám