Hlavní obsah

Richard III. opět rozhádal Brity. Tentokrát ve filmové podobě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nález tisíciletí! Richard III. objeven! Takové titulky přinášela před lety britská a světová média. Senzaci spustila amatérská archeoložka Philippa Langleyová, jež dokázala skoro nemožné: najít pod parkovištěm ostatky krále Richarda III. Příběh zachytil film The Lost King. Před pár dny měl britskou premiéru a opět vyvolal vášně.

The Lost KingVideo: Pathe UK, Bez zdroje

 
Článek

Snímek natočil režisér Stephen Frears, do hlavní role obsadil Sally Hawkinsovou. Ta ztvárňuje obyčejnou ženu, mámu, která svůj život zasvětí hledání ostatků krále, jenž měl být dávno ztracen.

Foto: Pathe UK, Bez zdroje

Sally Hawkinsová jako amatérská archeoložka Philippa Langleyová

Postupně, důkladným samostudiem, dojde až na místo, kde kdysi mohl být pohřben.

Jsem žena, obyčejný člověk

Když se ovšem snaží své poznatky sdělit odborníkům, narazí na nezájem až přezíravost. Akademici jí jednoduše nevěří…

Foto: University of Leicester, Reuters

Archeologové z Leicesterské univerzity zvedají víko kamenné rakve, která ukrývala další, olověnou.

Jenže ona si je jistá tím, že i „člověk z ulice“ může mít pravdu. Aby ji dokázala, musí se postavit i svým přátelům, rodině. Nicméně někdo jí přece věřil, neznámí lidé, od nichž na výzkum získala desítky tisíc liber.

Richard III. ztratil v bitvě helmu a zemřel na zranění hlavy

Věda a školy

„Ten film je pro mě velmi důležitý. Nejsem akademička, nejsem profesorka, nejsem ani doktorka. Jsem obyčejný člověk. Žena… A udělala jsem to, co nikdo přede mnou. Prošla jsem znovu informace, které byly dostupné, a dala jsem je dohromady. Došla jsem tím až na parkoviště, pod nímž ostatky Richarda III. skutečně po staletí ležely… Je důležité, hlavně pro mladé ženy, vědět, že má cenu si jít za tím, čemu věříte. Nesmíte se vzdávat,“ uvedla k premiéře snímku Langleyová.

Je to filmařská zkratka?

Ostatky Richarda III. (1452–1485) byly nalezeny před deseti lety pod parkovací plochou v britském Leicesteru. Vykopávky tehdy zastřešila tamní univerzita. A právě ona si na film, který šel 7. října do britských kin, nyní hlasitě stěžuje, respektive její pracovníci.

Richard III. se dočkal po více než 500 letech důstojného pohřbu

Zahraniční

Nelíbí se jim „filmařská zkratka“, která z jejích akademiků často dělá záporné postavy. Jde mimo jiné o jejího bývalého vysoce postaveného akademika Richarda Taylora, jenž ve snímku funguje jako „padouch“ výrazně znepříjemňující amatérské vědkyni život.

Foto: ČTK/AP

Kostra krále Richarda III, jak ji našli archeologové pod parkovištěm v Leicesteru.

Podle scénáře je to macho typ, který projekt považuje zprvu za vtip. Následně se do něj sice zapojí, ovšem – ani po nálezu ostatků Richarda III. – nehodlá dát amatérce nic zadarmo. A to ani v okamžiku, kdy pravost ostatků potvrdí analýza DNA.

Foto: Pathe UK, Bez zdroje

Sally Hawkinsová jako amatérská archeoložka Philippa Langleyová řeší ve filmu The Lost King

Ozvali se ovšem i jiní archeologové, kteří tvrdí, že snímek skutečně přehání a přínos Langleyové ve význačném objevu zveličuje. Podle nich nezachycuje události vůbec pravdivě.

Hrozby žalobou

Taylor pro BBC Culture navíc uvedl, že uvažuje o žalobě na filmaře. Ti si nicméně za scénářem stojí: „Tvůrci věří, že zobrazení univerzity je spravedlivé a přesné na základě Philippiných zkušeností, které potvrdil nezávislý výzkum.“

Exhumace krále Richarda III. ve filmu

Film

Chápání odkazu Richarda III., jenž vládl Anglii v letech 1483–1485, vzbuzuje ve Velké Británie vášně po staletí. Pro někoho je hrdina, pro jiné ničema. Padl v srpnu 1485 v bitvě u Boshwortu, čímž skončila dynastie Plantegenetů.

Po jeho skonu nastoupili na trůn Tudorovci. O to, aby se na něj nezapomnělo, se postaral především William Shakespeare, který z něj udělal tyrana.

Foto: EMPICS/Isabel Infantes, ČTK

Richard III.

Důstojného pohřbu se ostatky Richarda III. dočkaly teprve nedávno, po více než pěti stech letech. Byly uloženy do leicesterské katedrály.

Británie, Francie a Švýcarsko

Snímek budou moci vidět vedle Británie také diváci ve Švýcarsku a Francii. Oficiální premiéru si odbyl na Mezinárodním filmovém festivalu v Torontu 10. září.

Film si na mezinárodním webu Rotten Tomatoes drží hodnocení kritiků kolem 68 procent. Diváci mu fandí více, udělili mu 75 procent. V Česku zatím nemá distributora.

Reklama

Související témata:
Richard III
Sally Hawkins

Výběr článků

Načítám