Hlavní obsah

Režisér Adam Wingard: Godzilla versus Kong? Udržet křehké příměří vyžaduje spolupráci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve čtvrtek vstupuje do českých kin nový hollywoodský film Godzilla x Kong: Nové impérium. Dohromady spojí dvě monstra, dvě bytosti, které obvykle „hrají“ každá sama za sebe. Režie snímku se ujal Američan Adam Wingard. Novinky s ním exkluzivně získaly rozhovor.

Trailer Godzilla x Köng: Nové impériumVideo: Vertical Entertainment

 
Článek

Když se vrátíme do minulosti. Proč se spojila Godzilla a Kong?

Myslím, že to vyplynulo z natáčení posledního filmu Godzilla vs. Kong (2021). Vzpomínám si, jak jsem se na něj díval. Bylo to čerstvě po pandemii, v časech, kdy se věci opět měnily a diváci se začali vracet do kin. Zažíval jsem až neuvěřitelný pocit toho být znovu s nimi, jako jeden z nich, po více než roce…

Foto: Profimedia.cz

Režisér Adam Wingard

A na konci tohoto filmu jsme sledovali, jak se Godzilla a Kong krátce spojují v boji proti společnému nepříteli. Ve vzduchu v tu chvíli byla cítit až neuvěřitelná katarze. Na lidech kolem sebe jsem viděl, že je to přesně to, co chtěli v tu chvíli vnímat.

Pomyslel jsem si: Jestli máme natočit další film, tak tyhle chlapíky už nelze rozdělit, alespoň ne v kontextu světa, v němž podobná monstra ožívají.

RECENZE: Sci-fi Stvořitel naplňuje očekávání jen částečně

Film

A nápad na nový možný trhák byl v tu chvíli na světě?

V něčem ano. Zapřemýšlel jsem o tom, jak by jejich „týmová“ spolupráce mohla vypadat. Záhy jsem si řekl: Pojďme vše dotáhnout do konce. Měl jsem z čeho vycházet. Už jsem byl taky zasažen spoustou dalších věcí, od policejních filmů až po snímek Johna Carpentera Oni žijí (1988) …, kde se něco podobného řeší, řešilo.

Vždycky se mi líbilo, jak se nejlepší akční scéna odehraje právě mezi dvěma hlavními hrdiny. Padouši nejsou ani nikde v dohledu. Jen namátkou v tomhle směru zmíním scénu s Roddym Piperem a Keithem Davidem, kdy se Roddy snaží Keitha přimět, aby si nasadil sluneční brýle a odhalil, že svět ovládají mimozemšťané… Skoro osm minut se tam pak perou jen oni dva.

Foto: Vertical Entertainment

Režisér Adam Wingard (vlevo), Godzilla x Kong: Nové impérium, na snímku s Danem Stevensem a Rebeccou Hallovou

Jenže Kong a Godzilla se ve vašem novém snímku hlavně neperou, že?

Ano, jak jsem říkal, chtěl jsem udělat, natočit tzv. týmovku. Zábavný film, který bude spočívat v dobrodružství, i v zachycení skutečnosti, jak nesnadné je spolupracovat a držet křehké příměří s někým, kdo vám na první pohled není podobný. Jenže vy vedle něj žijete, musíte žít.

Status quo na začátku našeho filmu Godzilla versus Kong je proto takové, že Godzilla je na povrchu a Kong v Dutozemi. Vzájemně respektují své domény, hranice. Jenže pořád jsou to monstra, takže jejich komunikační schopnosti nejsou úplně nejlepší. Přesto se musejí spolu naučit vycházet.

Foto: Vertical Entertainment

Godzilla x Kong: Nové impérium

Kdo je na tom obecně v tu chvíli lépe?

Kong je na tom z hlediska prostředí určitě lépe než v posledním filmu. Dutozemě mnohem více odpovídá světu, ve kterém vyrůstal na Ostrově lebek. Má takový ten pravěký nádech. Fyzicky se mu tam daří. Ale emocionálně je stále osamělý a stejně jako každému člověku, který má všechno, mu vždycky cosi chybí ke štěstí. V Dutozemi je prostě osamělá opice. V tomhle rozpoložení jej najdeme na začátku filmu: daří se mu, ovšem je osamělý.

Konga jsme probrali. Snímek je ovšem i o vaší verzi Godzilly. Jak se vyvíjí?

Doslova se vyvíjí. Aniž bych zabíhal do podrobností, shrnu, že jsem věděl, že jí chci dát aktualizovanou podobu. Což si, myslím, je součást její postavy od začátku její „kariéry“: v různých filmech vždy vypadá jinak. Je tak vzrušující sledovat nové přístupy tvůrců třeba k ostnům na zádech a všechny ty drobné detaily, jež bytost vytvářejí…

Foto: Vertical Entertainment

Režisér Adam Wingard

Mou hlavní motivací pro její nový vzhled ovšem byl cíl vytvořit náš příběh. A koncept vývoje Godzilly se stal něčím, co bylo důležité nejen pro něj, jeho vyznění. Snímek zachycuje proměnu samotné Godzilly.

Do kin v Česku vstupuje ve čtvrtek 28. března. O den později se tak stane v USA. Co dá podle vás divákům vedle zábavy?

Samozřejmě že velmi chci, aby se lidé v kinech bavili. Jde prostě o napínavou jízdu se spoustou akčních scén. Ale film je zároveň pro mě vlastně studií charakteru monstra, charakterů monster, což je v samé podstatě šílená věc.

Foto: Vertical Entertainment

Godzilla x Köng: Nové impérium

A co si tedy mají diváci po zhlédnutí snímku Godzilla x Kong: Nové impérium z kin odnést? Chci, aby skutečně pronikli do psychiky a úhlu pohledu příšer způsobem, jakým to dosud nedělali…

Rozhodně jsem tedy nechtěl natočit jen další film o příšerách. Chtěl jsem natočit příběh, který stojí na vlastních základech a dělá něco nového, jedinečného.

Jak jsem už zmínil, zároveň chci, aby se lidé u něj bavili, dostali se díky němu k novému, jedinečnému zážitku… Uvidí příběh, který je převážně vizuální a zavede je na místa, kde nikdy nebyli.

Skyline natočili klip k písni Godzilla na Bali

Kultura

Může se vám hodit na Zboží.cz: Godzilla vs. Kong Blu-ray

Může se vám hodit na Firmy.cz: Kina

Reklama

Související témata:
Film Godzilla x Kong: Nové impérium
Adam Wingard

Výběr článků

Načítám