Hlavní obsah

RECENZE: Z Milionáře z chatrče se stal pořádně akční Opičí muž

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Britský herec s indickými kořeny Dev Patel vešel ve známost seriálem Skins. Tu celosvětovou získal krátce poté svou první rolí pro kina jako titulní hrdina filmu Milionář z chatrče režiséra Dannyho Boylea. Film dostal v roce 2009 osm amerických Oscarů včetně těch za nejlepší film, režii i scénář a řadu dalších ocenění.

Trailer Opičí mužVideo: CinemArt

 
Článek

Dalším filmem, v němž Patel velmi dobře sekundoval hvězdám, jakými jsou Judi Denchová, Bill Nighy, Tom Wilkinson nebo Maggie Smithová, byl Báječný hotel Marigold a jeho pokračování. Nyní se třiatřicetiletý umělec představuje jako scenárista, režisér, producent i představitel hlavní role ve filmu Opičí muž.

Splnil si dlouholetý sen a natočil jako svůj režijní debut akční thriller, ve kterém se to ranami včetně těch bodných hemží a krev teče v proudech. To vše se děje ve strhujícím tempu.

Především první část filmu má výborný spád. Bezejmenného hrdinu, jen občas titulovaného Kid (Chlapec), poznáváme na nelegálních zápasech, kde ze sebe v masce opičáka nechává za peníze vymlátit duši, neboť tak je to domluveno. Vyhrávají ti populárnější, než je on.

Dev Patel: Od Hanumana k Milionáři z chatrče až k Opičímu muži

Film

V temných uličkách a barech pak hledá cestu k „těm nahoře“, kteří mu kdysi zavraždili matku. Touha po pomstě ho přivede mezi indickou společenskou smetánku, když se mu podaří získat práci jako umývač nádobí v luxusním nočním podniku, který má s dávnou vraždou a organizovaným zločinem obecně nemálo společného.

Patel v promyšleně natočených i sestříhaných, rychle se střídajících záběrech sleduje mužovu pomstu a zároveň se s ním vrací do situace, která pomstu vyvolala.

Seznamuje diváky s indickou horní vrstvou i s životem v chudých uličkách města plného mrakodrapů a světel.

Foto: Cinemart

Souboje brutalitou nešetří.

První souboj s hlavním padouchem je drsný, divák může mít až pocit, že sám režisér si tu vybíjí jakýsi velký vztek. Choreografie souboje jednoho proti přesile je nápaditá, nechybí honička ani boj tváří v tvář, a bojovník amatér tento první střet téměř nepřežije.

Dostane se však do komunity lidí, kteří ho zachrání, a v níž Patel náhle přehazuje na jinou kolej, k duchovnímu mudrování. To by ještě tolik nevadilo, na škodu však je, když do děje zaplete politickou a sociální notu. Bojovník, který mezitím prošel tvrdým tréninkem, se profesionalizuje, ale zároveň už není sám. S ostatními členy komunity bojuje za chudé. Jeho vlastní pomsta ustupuje do pozadí, stává se skoro zbytečnou, což nepůsobí dobře.

Není také příliš jasné, jakou míru nadsázky Patel zvolil. Většinu filmu se zdá, že se o ni ani nesnažil, ale v některých momentech, zejména tam, kde se bojuje například pánvemi či tácy, ji divák cítí velmi silně.

Patel je výborný herec, po této stránce táhne film do značné míry skoro sám, vzbuzuje snadno sympatie diváků. Vizuálně film působí vyzrále, přibližuje život v Indii v nejrůznějších prostředích, velmi ústrojně je zakomponovaná hudba Volkera Bertelmanna.

Jako debutant Dev Patel obstál až nečekaně, a bude zajímavé sledovat, jak uspěje a s čím případně překvapí v dalším filmu.

Opičí muž
USA / Kanada 2024, 121 min. Režie: Dev Patel, hrají: Dev Patel, Sharlto Copley, Sikander Kher a další
Hodnocení: 75 %

RECENZE: Panenky na útěku baví i černým humorem

Film

RECENZE: Filmu Železní bratři by prospěly působivější emoce

Film

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám