Hlavní obsah

RECENZE: Filmu Železní bratři by prospěly působivější emoce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Do světa wrestlingu zavede diváky britsko-americký film Železní bratři scenáristy a režiséra Seana Durkina. A protože wrestling není zrovna sport, který by měl v našich končinách miliony fanoušků, budiž úvodem řečeno, že příběh natočený podle skutečných událostí se týká více rodinných vztahů než velkých bitek.

Trailer filmu Železní bratřiVideo: Aerofilms

 
Článek

Rodina Von Erichů znamenala ve wrestlingu v osmdesátých letech minulého století hodně. Tento texaský klan, bratři Kevin, Kerry, David a Mike, se pod vedením svého otce snažil získat všechny existující tituly a zapsat se nesmrtelně do dějin wrestlingu. Životy jeho členů se však vyvíjely docela jinak, než si hlava rodiny představovala.

Kdo o Von Erichových nikdy neslyšel, je z diváckého hlediska ve výhodě a radši by si neměl před návštěvou kina nic zjišťovat, protože osud celého klanu je tak neuvěřitelný, že je určitě lepší se nechat překvapit.

Foto: Aerofilms

Wrestlingových soubojů je ve filmu tak akorát, podíleli se na nich i skuteční wrestleři.

Prozradit však lze, že namísto rodinného prokletí, o němž se ve filmu hodně mluví, se většina věcí udála více méně v logice vývoje celé rodiny.

Pozornost tvůrců se soustředí na ambiciózního, egoistického a despotického otce, kterému se neodmlouvá. Jediná odpověď na jeho pokyny je: „Rozkaz!“ Vydat se jinou životní cestou než tou, kterou nalinkoval, je zhola nemožné. I hluboce věřící matka, kterou hraje Maurey Tierneyová, na prosbu, aby s otcem v jisté věci promluvila, odpovídá: „To si musíte vyřídit s ním.“

RECENZE: Dánský Bastard je paradoxně krásný film

Film

„Měli jsme rádi tátu a měli jsme rádi wrestling,“ říká v první části filmu Kevin v podání Zaca Efrona, a to první se zdá až nepochopitelné. Co je však zřejmé, je vztah sourozenců, jejich vzájemná láska a podpora. Škoda že se Durkin nesoustředil víc právě na ně.

Ve filmu jsou jejich vazby spíše jen vnějškově konstatované než propracované, chybí jim víc zázemí a emocionálních prožitků přenosných na diváky. V první části, kdy se s postavami a prostředím seznamujeme, se díky tomu film, který má stopáž skoro dvě a půl hodiny, bohužel dost vleče.

Škoda je to o to větší, že všichni včetně Holta McCallanyho v roli stále odpornějšího otce velmi dobře hrají. Zac Efron udělal se svým tělem doslova divy, a i když jeho „osmdesátková“ paruka působí trochu komicky, své role se zhostil velmi dobře a dokázal, že dávno nepatří do škatulky, do níž ho kdysi usadil Muzikál ze střední.

Wrestlingových soubojů je ve filmu tak akorát, podíleli se na nich i skuteční wrestleři, ale pochopit, jaká jsou vlastně pravidla tohoto dílem sportu, dílem show, film nepomůže. Moc to však nevadí, Železní bratři jsou rozhodně víc psychologickým než sportovním dramatem.

Železní bratři
USA/VB 2023, 132 min. Režie: Sean Durkin, hrají: Zac Efron, Lily Jamesová, Harris Dickinson, Jeremy Allen White a další
Hodnocení: 65 %

RECENZE: Pan Blake je jako z minulého století

Film

RECENZE: Film To se mi snad zdá táhne skvělý Nicolas Cage

Film

Reklama

Související témata:
Film Železní bratři

Výběr článků

Načítám