Hlavní obsah

RECENZE: Pohádka Princ Mamánek se nejvíc blíží psychedelickému hororu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Veselá pohádka jako ze života. Těmito slovy láká plakát na režijní debut Jana Budaře Princ Mamánek. Spíše však jde vzhledem ke zjevnému protimluvu slov „pohádka“ a „jako ze života“ o ironii, jíž chtějí dát tvůrci najevo, že veselá ani ze života není.

Trailer filmu Princ MamánekVideo: Budhar film

 
Článek

Což je fakt. Pohádka Princ Mamánek tak, jak ji Budař podle své knižní předlohy natočil, má rozhodně blíž k psychedelickému hororu než k humoru, což neznamená, že ji děti, odchované vším možným na všech možných nosičích, nepřijmou.

V hlavní roli je smrt. A dokud se s ní devětatřicetiletý, maminkou (Jana Nagyová) rozmazlený a světa naprosto neznalý princ (Jan Budař) nesetká, nemůže se stát králem. Tak pravil jeho otec (Martin Huba) a nechal milého Mamánka vynést spícího z paláce do neznáma, kde na něj čeká jen rytíř Hudroval (Ondřej Vetchý) jako průvodce.

Expozice tedy vychází z klasického pohádkového modelu, v němž budoucí panovník musí projít světem a dospět. Na své cestě se dostane k nemrtvému duchovi (Vladimír Javorský) a též ke dvěma zlým čarodějnicím, které připomenou ty z pohádek Zdeňka Trošky. Nejsou však roztomilé ani vtipné, jen ve svém šišlání a pištění nekonečně trapné. Divák se cítí jako při sledování hloupé parodie, nicméně Mamánek, Hudroval a děvečka z krčmy (Veronika Khek Kubařová) mají co dělat, aby před čarodějnicemi utekli.

Jan Budař: Nejsem ani mamánek, ani princ

Film

Vcelku zbytečný vypravěč – hrobař (Boleslav Polívka) s pomocníky, kteří se s rakvemi na zádech nesmyslně potácejí lesem, zavede trojici k sobě domů a tam se, zatlučen zaživa do rakve, setká Mamánek se smrtí způsobem, který je z již zmíněného hororu. Vše pak završí klasicky pohádkový polibek.

Scénář se opravdu nepovedl, rozpadá se hlavně mísením nesoudržných žánrů od klasické pohádky přes nevydařenou snahu o humor k hororu a zpět. Leccos však zachrání některé velmi dobré výkony herců jako Huba, Vetchý, Kubařová či Polívka, kteří své role zvládli s jistotou profesionálů.

Budař hraje Mamánka tak, jak si ho vymyslel, a Jana Nagyová byla špatná volba. Působivá je suverénní kamera Jana Malíře, která dokáže vykouzlit hrůzostrašnou atmosféru většiny filmu, dobře byla zvolená i místa natáčení, která ji podporují. A jedno překvapení v záhrobí vypoví cosi dosti nepěkného, ale docela trefného.

Princ Mamánek
Česko 2022, 101 min., Režie: Jan Budař, hrají: Jan Budař, Ondřej Vetchý, Veronika Khek Kubařová, Martin Huba a další
Hodnocení 45 %

Reklama

Související články

Jan Budař: Nejsem ani mamánek, ani princ

Režisérský debut roky připravoval. Od začátku snil o výpravné pohádce pro děti i dospělé. Než ale začal vyprávění o svém Princi Mamánkovi natáčet, než na vše...

Výběr článků

Načítám