Hlavní obsah

Filmové premiéry: PSH Nekonečný příběh, Princ Mamánek, Adam Ondra: Posunout hranice, Já, hrobař či Poslední střih

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Diváckou cenu deníku Právo vyhrál na letošním MFF Karlovy Vary hudební dokument PSH Nekonečný příběh. Pohádka Princ Mamánek má blíž k hororu než ke komedii. Lezecké ikoně Adamu Ondrovi je věnován film Posunout hranice. V londýnském West Endu 50. let se odehrává kriminální drama Vražda v Londýně. O legendárním skladateli filmové hudby Enniovi Morriconem je dokument Ennio. Milovníci hororů si užijí Ďáblovu kořist. Černá komedie Já, hrobař sleduje život vyhořelého pětatřicátníka. Poslední střih je francouzská hororová komedie. Ve Francii šedesátých let se odehrává drama Událost.

Foto: Novinky

Filmové premiéry

Článek

PSH Nekonečný příběh

Jací jsou ve skutečnosti dnes už kluci na prahu středního věku Orion, Vladimir 518 a Mike Trafik, dohromady Peneři strýčka Homeboye neboli PSH? Vznik alba Repertoár, dodnes považovaného za milník českého rapu, posun k elektronice nebo testování možností hudebního showbyznysu i sebe sama - to je základ filmu o kapele, která se stále drží na vrcholu díky lásce k hudbě a nerozlučnému přátelství.

Trailer filmu PSH Nekonečný příběhVideo: Aerofilms

PSH Nekonečný příběh, Česko 2022, hudební dokument, 70 min., režie: Štěpán Vodrážka

Princ Mamánek

V hlavní roli je smrt. Dokud se s ní devětatřicetiletý, maminkou rozmazlený a světa naprosto neznalý princ nesetká, nemůže se stát králem. Tak pravil jeho otec a nechal Mamánka vynést do neznáma, kde na něj čeká jen rytíř Hudroval jako průvodce. Na jejich společné cestě potkají ducha nemrtvého a také zlé čarodějnice.

Trailer filmu Princ MamánekVideo: Budhar film

Princ Mamánek, Česko 2022, 101 min., režie: Jan Budař, hrají: Jan Budař, Ondřej Vetchý, Veronika Khek Kubařová, Martin Huba a další.

Adam Ondra: Posunout hranice

Tvůrci doprovázeli lezeckou ikonu celé 3 roky tvrdé přípravy na olympiádu v Tokiu, na lezeckých závodech, při lezení v přírodě na skalách nebo při náročném tréninku. Točili s ním i doma, při společných chvílích s rodiči, a především s přítelkyní Ivou. Ta se během natáčení stala Adamovou ženou a je mu velkou oporou, přestože její role není vždy snadná.

Trailer filmu Posunout hraniceVideo: Bontonfilm CZ

Adam Ondra: Posunout hranice, Česko 2022, dokument, 82 min., režie: Jan Šimánek, Petr Záruba.

Vražda v Londýně

V londýnském West Endu se náhle zastaví plány na filmovou verzi divadelního hitu poté, co je zavražděn jeden z klíčových členů štábu. Když se případu ujmou světem unavený inspektor Stoppard a snaživá začátečnice strážnice Stalkerová, ocitnou se oba v zapeklité záhadě v okázale špinavém divadelním podsvětí a vyšetřují záhadnou smrt na vlastní nebezpečí.

Trailer filmu Vražda v LondýněVideo: Falcon

Vražda v Londýně, USA 2022, mysteriózní, 99 min., režie: Tom George, hrají: Sam Rockwell, Saoirse Ronanová, Adrien Brody, Ruth Wilsonová a další.

Ennio

Oscarový režisér Giuseppe Tornatore (Bio Ráj) přináší filmovou poctu svému příteli a legendárnímu skladateli filmové hudby Enniovi Morriconemu. Celovečerní dokument obsahuje rozhovory se slavnými režiséry a hudebníky, se kterými Morricone spolupracoval a které svou tvorbou ovlivnil. A nechybí ani ukázky ze slavných koncertů a filmů, které Ennia Morriconeho navždy zapsaly výrazným písmem do historie filmu.

Trailer filmu EnnioVideo: Pannonia Entertainment CZ

Ennio, Itálie / Belgie / Nizozemsko / Japonsko 2021, dokument, 156 min., režie: Giuseppe Tornatore.

Ďáblova kořist

Sestra Ann oddaně věří, že provádění exorcismu je její poslání. Je však v rozporu s tradicemi: jeptišky nesmějí provádět exorcismy, pouze kněží. S podporou mentora, profesora, který vycítí její zvláštní dar, jí je dovoleno sledovat skutečná školení. Její touha dokázat, že je sama sebou, nabere osobní rozměr, když se setká s jedním z nejvíce narušených pacientů školy.

Trailer filmu Ďáblova kořistVideo: Vertical Entertainment CZ

Ďáblova kořist, USA 2022, dokument, 94 min., režie: Daniel Stamm, hrají: Jacqueline Byersová, Colin Salmon, Virginia Madsenová, Nicholas Ralph a další.

Já, hrobař

Saša pracuje na hřbitově v Kyjevě, ale nemá rád lidi. Problém je, že s nimi musí komunikovat a okolí očekává, že to bude dělat citlivě. Tváří v tvář pozůstalým, kteří truchlí nad blízkými nebo i kočkami, však nedokáže přemoci svůj neskrývaný sarkasmus. Jeho pohled na svět se snaží změkčit pohledná klientka i jeho vlastní pubertální dcera.

Trailer filmu Já, hrobařVideo: Bez zdroje

Já, hrobař, Ukrajina 2021, černá komedie, 103 min., režie: Alexej Taranenko, hrají: Vitalij Salij, Oleksij Tritenko, Viktor Ždanov, Wiktoria Gorodeckaja a další.

Poslední střih

V opuštěné budově se rozpadá natáčení zombie hororu. Protivný režisér svým nepříjemným chováním tlačí herce a štáb na pokraj sil, když odhalí svůj plán, jak vnést do projektu energii a vzrušení: oživit skutečnou, prastarou zombie kletbu. Ve zběsilém jednorázovém záběru, kde létají části těl a tekutiny, bojují herci s nemrtvými a se svým režisérem o život…

Trailer filmu Poslední střihVideo: Film Europe Media Company

Poslední střih, Francie 2022, komedie / horor, 110 min., režie: Michel Hazanavicius, hrají: Romain Duris, Bérénice Bejo, Grégory Gadebois, Finnegan Oldfield a další.

Událost

Anne je bystrá, mladá studentka, která má před sebou slibnou budoucnost. Když však otěhotní, možnost dokončit studium a vymanit se z omezení plynoucích z jejího sociálního původu se rozplyne. S blížícími se závěrečnými zkouškami a rostoucím břichem se Anne rozhodne jednat, i kdyby měla čelit hanbě a bolesti, i kdyby kvůli tomu měla riskovat vězení.

Trailer filmu UdálostVideo: Film Europe Media Company

Událost, Francie 2021, drama, 100 min., režie: Audrey Diwanová, hrají: Anamaria Vartolomei, Luàna Bajrami, Sandrine Bonnaire, Louise Chevillotte a další.

Může se vám hodit na Firmy.cz: Kina

Reklama

Související články

Jan Budař: Nejsem ani mamánek, ani princ

Režisérský debut roky připravoval. Od začátku snil o výpravné pohádce pro děti i dospělé. Než ale začal vyprávění o svém Princi Mamánkovi natáčet, než na vše...

Kubařová a Budař zpívají pro Prince Mamánka

Měsíc před uvedením filmové pohádky Princ Mamánek do kin zveřejnili tvůrci videoklip a píseň k filmu. Skladbu Jana Budaře s názvem Na pobřeží zpívají Veronika...

Výběr článků

Načítám