Hlavní obsah

Jan Budař: Nejsem ani mamánek, ani princ

Režisérský debut roky připravoval. Od začátku snil o výpravné pohádce pro děti i dospělé. Než ale začal vyprávění o svém Princi Mamánkovi natáčet, než na vše sehnal peníze, vydal jeho příběh knižně. „Ve čtvrtek jde pohádka do kin,“ láká diváky herec Jan Budař. A taky muzikant, scenárista, malíř, výtvarník, hudebník a producent.

Jan Budař

Článek
V PODCASTU SE MIMO JINÉ DOZVÍTE:
  • O roli na tělo, o Princi Ludvíkovi (1:58)
  • Hledání vhodné královny, Jany Nagyové, o její češtině (4:59)
  • O Janu Žižkovi a anglických textech, i růžovo-fialových komediích (7:28)
  • Výlety po republice jako zdroj pohádkových lokací (13:20)
  • Další pohádka? O vojákovi Bumbácovi a třech duších (15:18)
  • Proč herci točí film? Natáčet může díky technice každý (18:00)

To, že bude nakonec kvůli svému nadšení pro pohádku muset zastat řadu profesí, předem netušil. Nechtěl být hlavně producentem.

Foto: Jaroslav Noska

Jana Nagyová jako královna v české pohádce Princ Mamánek. Režíroval ji Jan Budař, jenž si zároveň zahrál jejího syna, prince.

„Poctivě jsem proto obešel snad všechny producenty u nás a látku jim nabízel. Buď neměli čas, nebo chuť, nebo jsem já neměl pocit, že by to bylo ono… Producentství jsem tak vůbec neplánoval,“ uvedl pro Novinky.cz.

Jana Nagyová: Arabela o Vánocích? Raději máme Popelku

Žena

Za zlom pro své natáčení pak považuje jiný projekt, Hovory s T.G.M., kde nakonec toho svého producenta potkal (Jakuba Červenku) a seznámil se také se svým filmovým otcem z Prince Mamánka, Martinem Hubou.

Pohádka dostávala jasné obrysy. „Scénář k ní jsem napsal už v roce 2015,“ upřesňuje Budař s tím, že příběh vyšel jako kniha a audiokniha. „Namluvil ji Ondřej Vetchý, Josef Abrhám a já,“ dodává.

Foto: ČTK

Jan Budař a Petr Jákl představili ve Varech Jana Žižku.

Přiznává, že chvíli také váhal, zda má při natáčení vzít hlavní roli Ludvíka, ale jeho spolupracovníci ho nakonec přesvědčili. Sám má ovšem k jeho osudu dost daleko. „Nejsem ani mamánek, ani princ,“ říká o sobě s tím, že z domova odešel kdysi poměrně brzy.

V rámci podcastu se herec rozpovídal také o jiném filmu, kde ho můžete vidět. O Janu Žižkovi, kvůli němuž odešel na pár dnů „do světa“. V Beskydech pracoval jen za stravu a nocleh. Bez toho, aby se zbytečně vázal na okolní moderní svět, se chtěl dostat blíže k době, kdy o našem čase nerozhodovaly mobilní telefon, internet a sociální sítě…

Pohádka Princ Mamánek má premiéru ve čtvrtek 27. října.

Reklama

Výběr článků

Načítám