Hlavní obsah

RECENZE: Pan Blake je jako z minulého století

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Velkou hereckou příležitost dal americkému herci Johnu Malkovichovi ve svém debutu Pan Blake k vašim službám francouzský režisér Gilles Legardinier, který napsal scénář podle vlastní knihy. A ačkoli jde o debutanta, Malkovich roli přijal nejspíš proto, že jde bezmála o jeho one man show.

Trailer filmu Pan Blake k vašim službámVideo: CinemArt

 
Článek

Hraje úspěšného anglického podnikatele Andrewa Blakea, který nedávno pochoval svou francouzskou manželku a s její ztrátou se nemůže vyrovnat. Odjede proto do Francie na panství Beauvillier, kde se kdysi seznámili, aby oživil krásné vzpomínky, které ho k tomuto místu pojí.

Jenže jak divák očekává, za ty dlouhé roky se na panství všechno změnilo, život tam na rozdíl od minulosti nijak nepulzuje, majitelka domu (hraje ji Fanny Ardantová) téměř nevychází ze svého pokoje, a ty další by sice ráda pronajímala, ale nemá k tomu dostatek personálu, přesněji řečeno peněz na něj.

Panu Blakeovi tedy nezbývá, než přijmout „na tajnačku“ práci komorníka. Paní domu o jeho převleku nemá (na rozdíl od diváků) tušení, takže ho úkoluje víc než dost a pan Blake zjišťuje, že vykonávat služebnou profesi není zdaleka tak snadné, jak očekával.

RECENZE: Lítá v tom aneb Proč se držet svého kopyta

Kultura

Zápletka je nicméně bohužel značně předvídatelná, film spěje kupředu v první půli velmi pozvolna zejména zobrazováním všech Blakeových povinností. Oživením je ostatní nepočetný personál, jemuž vévodí docela vtipně napsaná role hospodyně, jež pana Blakea zaměstnala, aniž by tušila, kým ve skutečnosti je.

Atmosféra starého francouzského panství je sympaticky staromódní, děj nekonfliktní, plyne v docela příjemném duchu, pocitově je však delší než ve skutečnosti. Člověk se sice nemusí nutně nudit, ale film zřejmě osloví spíše starší diváky nebo ty mladší, kteří mají rádi filmy z minulého století.

Ve druhé půli se začne pan Blake plést ostatním do života a organizovat jim ho tak, aby měl každý svůj happy end. Místy je to docela vtipné. A Malkovich si roli evidentně užívá, hraje přesvědčivě, s Fanny Ardantovou dobře ladí. Jen jeho francouzština, sice správná, ale se silným britským přízvukem, může jít francouzsky mluvícím divákům dost na nervy.

Pan Blake k vašim službám
Francie 2023, 110 min.
Režie: Gilles Legardinier, hrají: John Malkovich, Fanny Ardantová, Émilie Dequenneová a další
Hodnocení: 60 %

RECENZE: Ve filmu Ferrari se hlavní hrdina trochu ztrácí

Film

RECENZE: Přišla v noci. Tanec mezi komedií a hororem

Kultura

Může se vám hodit na Firmy.cz: Kina

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám