Hlavní obsah

RECENZE: Nejsme povinni nasazovat své životy. Jsme povinni životy zachraňovat

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Každý den vyjíždí pražská záchranka zhruba ke čtyřem stovkám případů. Každé dvě minuty zazvoní na jejím dispečinku telefon. Někdy volající hlásí banality, jindy bojuje o něčí život. Práci těch, kdo jiné zachraňují, zachycuje třídílný dokument Pražská záchranka. První část odvysílala Česká televize 3. května večer. Další dvě pustí následující dvě úterý.

Foto: Česká televize

Pražská záchranka. Zdravotníci pomáhají všem. Bez ohledu na to, kam se musejí za pacientem vydat.

Článek

Divák se díky kameře, televiznímu štábu vydává se zdravotníky do terénu. Do ulic, do bytů, do obydlí, kde se stěží dá věřit, že někdo může vůbec žít…

Vidí záchranu životů v situacích, do nichž by se sám – poměrně lehce, i vlastní neopatrností – mohl snadno dostat. „Nejfatálnější jsou srážky lidí s tramvají,“ zaznívá opakovaně v první části dokumentu.

Zdravotníci se rovněž opakovaně přiznávají, že aby mohli vůbec v podobně vypjatých situacích fungovat jako profesionálové, musejí být dokonale sehraní. Zavedený systém pak připomíná až vojenský model. Dobře vědí, že u některých případů stačí jeden špatný pohyb se zraněným a on se již nikdy nepostaví na své nohy.

A stejně dobře si uvědomují, že se na místě výjezdu musejí také co nejvíc oprostit od emocí, které bývají při zásahu, kde o jeho (ne)úspěchu rozhodují často minuty, jednoduše navíc.

„Situace nás nesmí vtáhnout do děje. Jinak bychom nemohli léčit,“ shrnují a dodávají, že k nejtěžším výjezdům patří ty, kde jsou mezi zraněnými malé děti a dospívající.

Nehledejte superhrdiny

Dokument Pražská záchranka v sobě přináší vhled do profese, u níž všichni víme, že tu je a že ji jednou my, naši blízcí můžeme naléhavě potřebovat.

Cenné na něm je, že zůstává v lidské rovině. Ze zdravotníků nedělá superhrdiny. Jsou stále lidmi, kteří ve své práci vidí poslání, ale občas jí mají také plné zuby, občas pro ně situace nejsou vůbec milé, setkávají se s výhrůžkami, nadávkami…

A někdy se také o sebe prostě bojí. „Nejsme povinni nasazovat vlastní život. Jsme povinni život zachraňovat,“ shrnuje jeden z nich jakési motto profese, která určitě patří k těm, na niž mnozí z nás „nemají dostatečně pevné nervy“.

Pražská záchranka
Třídílný dokument, ČT, 2023
Hodnocení: 80 procent

Reklama

Výběr článků

Načítám