Hlavní obsah

RECENZE: Matka v trapu ztratila cestou na plátno humor

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ať hodí kamenem zaměstnaná manželka a matka, která nikdy nezatoužila se vším seknout a udělat si pořádnou dovolenou od práce, manžela, dětí a případně i vlastní matky. Právě taková situace potkala hrdinku knihy Uljany Donátové Matka v trapu, kterou pro stejnojmenný film, jenž ve čtvrtek vstupuje do kin, adaptovala režisérka a scenáristka Hana Hendrychová.

Matka v trapuVideo: Falcon

 
Článek

Sylvie (Petra Hřebíčková) má na první pohled všechno. Dobrou práci v reklamní agentuře, dobré bydlení, manžela a dvě děti. Jenže jak už to bývá, šéf (Bohumil Klepl) od ní vyžaduje plné nasazení, manžel Tomáš (Jaroslav Plesl) a děti full servis.

S pubertálním synem jsou věčně značné problémy a malíř Tomáš, kterého práce už jen málo baví a prakticky neživí, je nedostupný vždycky, když ho nejvíc potřebuje.

Všichni si zkrátka dávno zvykli, že matka všechno obstará, zařídí, vyžehlí v pravém i přeneseném slova smyslu.

Jana Švandová: Se svými partnery jsem si rozuměla, utekla jsem od nich jen dvakrát

Film

Jednou to prasknout muselo. Ve chvíli, kdy osud přihraje Sylvii do cesty taxikářku Annu (Lenka Vlasáková), nastane přesně ten okamžik, kdy člověk najednou na někoho úplně cizího vysype všechny své starosti a frustrace. A Anna, která žije sama a nedokáže Sylviinu zodpovědnost a všeobecnou podřízenost pochopit, má řešení.

„Tak na čas uteč,“ poradí a přidá i nápad kam. Podnájemnice, která přispěje na bydlení, by se jí docela hodila. Z přehnaně zodpovědné Sylvie se rázem stane matka v trapu.

Takové je východisko filmu, v němž si zbytek rodiny musí najednou se vším poradit sám a kde lezou na povrch kostlivci, aby posunuli postavy v jejich životech o kus dál.

Foto: Falcon

Petra Hřebíčková a Lenka Vlasáková v hlavních rolích především ženského filmu.

Kniha, kterou Donátová vydala v roce 2019, předkládá úděl „české ženy, která stejně jako švédská ocel vydrží všechno“, se sympatickým humorem. Anna, Sylvie i její matka (Jana Švandová) mají každá své starosti, ale dovedou brát sebe samy i s nadhledem.

Protože jde o typicky ženskou knihu, jsou muži poněkud v pozadí, ale přesto nejde o nepříjemně feministický postoj. Je patrné, že s muži stojí život často za bačkoru, ale bez nich za dvě.

Těžko říct, kde se při cestě na plátno právě onen humor vytratil. Hendrychová, která se i na scénáři zřejmě velkou měrou podílela, se hodně soustředila na vyobrazení různých prostředí, v nichž se děj odehrává, i na některé pohledné, ale dosti zbytečné záběry.

Například Annin byt je excentrický ještě víc než svérázná taxikářka, skoro zbytečně vstupujeme do Tomášova ateliéru i některých dalších míst, ale jiskřivost dialogů a vtip, který knihu posouvá nad průměr ženské literatury, téměř zmizely.

Uljana Donátová: Byla bych ráda, aby si ženy uvědomovaly svou hodnotu

Styl

Je to škoda, ale možná ne tak úplná. Pod pojmem česká romantická nebo vztahová komedie se už řadu let skrývají až na výjimky filmy, na které je nejlepší co nejrychleji zapomenout.

A pokud nemá režisérka sama dostatek smyslu pro humor, který sluší nejlepším romantickým komediím, je možná lepší zůstat ve vážnější poloze než se do něčeho křečovitě nutit. Jak takové případy dopadají, jsme viděli už mnohokrát.

Foto: Falcon

Sylvie (Petra Hřebíčková) se svu matkou Reginou (Jana Švandová).

Petra Hřebíčková i Lenka Vlasáková mají se vztahy v českých filmech přebohaté zkušenosti, které i tentokrát zúročily. Jana Švandová zahrála Sylviinu matku se sarkasmem i citem pro situace, které ubližují jejím vnoučatům.

Jaroslav Plesl, Bohumil Klepl i Marek Němec jako Annin bratr mají menší role, nejslabší výkon podává Klepl, který v roli šéfa reklamní agentury přehrává až ke karikatuře.

Matka v trapu je celkově docela sympatickým, byť rozhodně ne objevným obrazem ženského údělu i ženského přátelství, filmem, který mnohé divačky jistě ocení.

Matka v trapu
Česko 2024, 95 min. Režie: Hana Hendrychová, hrají: Petra Hřebíčková, Lenka Vlasáková, Jana Švandová, Jaroslav Plesl a další
Hodnocení: 60 %

RECENZE: Madam Web vyvolává arachnofobii z tristních pavoučích hrdinů

Film

RECENZE: Film Sucho straní životu v pravěku

Film

Může se vám hodit na Firmy.cz: Kina

Může se vám hodit na Zboží.cz: Kniha: Matka v trapu - Uljana Donátová

Reklama

Výběr článků

Načítám