Hlavní obsah

RECENZE: Madam Web vyvolává arachnofobii z tristních pavoučích hrdinů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Studio Marvel tak dlouho rozpínalo své sítě, až ve spolupráci se Sony spletlo opravdu špatné vlákno. První celovečerní film režisérky S. J. Clarksonové Madam Web odhaluje naprosto zbytečný původní příběh jedné z vedlejších komiksových postav, se kterou nejen nadužívá pavoučí tematiku, ale také žene vodu na mlýn všem, kteří komiksové filmy považují za nablýskaný odpad kinematografie.

Trailer: Madam WebVideo: Falcon

 
Článek

Pokud bylo loňské pokračování animovaného Spider-Mana s podtitulem Napříč paralelními světy považováno za jeden ze snímků roku, letos se barometr kvality převážil o několik kilogramů nazpět.

Madam Web se i s brzkou únorovou premiérou nepochybně zařadí mezi to nejhorší, s čím velkolepé komiksové studio spojilo své jméno. Ostatně tím napodobuje předchozí spin-offy pavoučího univerza pod společností Sony, jakými byly snímky Morbius nebo oba Venomové. I ty by ale s novou akvizicí hravě zacvičily.

Ponechme stranou, že superhrdiny dělají v kinech poněkolikáté výhradně pavouci a ostatní havěť by si také zasloužila férovou šanci. Popularita Spider-Mana zde však logicky hraje velkou roli a stále vycházíme z vydaných sešitů s existujícími postavami.

RECENZE: Z podrazáka spasitelem. Lokiho proměnil seriálový zub času

Kultura

Marvel zkrátka ve svých předlohách dával čtenářům to, po čem toužili. Úplně opačný efekt má ale projekt s vedlejší postavou, která má co nabídnout hlavně jako starší mentorka se schopnostmi, s nabídkou jejího naprosto bezduchého původu.

I tady by se však dalo argumentovat tím, že filmové komiksy hledají cestu k obsahem přesycenému divákovi.

Žádný argument ale nezvrátí fakt, že Madam Web je mimořádně špatný film. Celých 116 minut stopáže působí jako těžkopádný režijní a herecký workshop, ve kterém figurují mdlé dialogy, nelogická rozhodnutí postav, absence bezproblémové kontinuity příběhu i scén a s tím související otřesná práce ve střižně.

Foto: Falcon

Odpovědi na Cassandřinu minulost se skrývají v amazonském pralese.

Snímku nepřidá plusové body ani ploché herectví Dakoty Johnsonové, která se bohužel výrazem zapomněla v naivních nevinných letech, kdy házela pohledy po jakémsi Christianu Greyovi. Paradoxně jí sedí až finálních několik minut, kdy se její charakter přiblíží nejčastějšímu zobrazení v komiksech. To už je ale na sympatie příliš pozdě.

V podobném duchu se jeví i další postavy, kterým vdechla život scenáristická čtveřice Matt Sazama, Burk Sharpless, Claire Parkerová a sama režisérka S. J. Clarksonová.

Ústřední protivník Cassandry Webové Ezekiel Sims (Tahar Rahim) je asi nejgeneričtější a nejnudnější padouch s hlasem patřícím kamsi do kategorie levná umělá inteligence či nepovedený postsynchron.

RECENZE: Červená knihovna s laciným rodokapsem. Milostná trilogie se uzavírá: Padesát odstínů svobody

Kultura

Děj ho ke všemu vede k nesmírně okaté a nutné porážce a lze si jednoduše představit, že by kreativnější a schopnější zloduch skoncoval s hrdinkami už po hodině a půl.

Trojice, která ztvárňuje dívky pod Cassandřinou ochranou, pro změnu nemá příliš co hrát. Vrcholem je jejich poloha pubertální hubatosti nebo tanec na stole v bistru.

Adam Scott je rovněž pouze příjemnou součástí ansámblu. Jeho role strýčka Bena v prenatálním stadiu však bohužel ztrácí význam a vtip s klesající kvalitou obsahu.

Foto: Falcon

Cassandra Webbová (Dakota Johnsonová) musí ochránit trojici dívek za každou cenu.

V celém chaotickém propletenci tak není příliš lehké najít prvky, které by snímku dávaly šanci uspět. Necelé dvě hodiny jsou svižné i přes úmorně se opakující vize hlavní hrdinky. Dokonce nabídnou jeden či dva solidní vtipy (pobaví zmatený muž v metru). Madam Web rovněž netrápí žádné předchozí či navazující filmy a samostatně stojí tváří v tvář možná až příliš krutému verdiktu.

Pro každou vteřinu záchvěvu smyslu a kvality jsou tu ale desítky minut perfektních děr po výbuchu, srdečních masáží jednou rukou (hrdinka je paramedička…) nebo superrychlých rešerší v amazonském pralese. Seznam je dlouhý.

Foto: Falcon

Ezekiel Sims nebo Calvin Klein? Generický protivník filmových hrdinek

Paradoxní třešničkou na dortu, vkusně doplňující všudypřítomná filmová klišé, je vyjádření samotné hlavní představitelky v rámci propagace snímku.

Dakota Johnsonová přiznala, že kvůli množství scén před takzvaným modrým plátnem vlastně nemá vůbec představu, jestli celý projekt dobře dopadne. Kdyby jen tušila, že speciální efekty budou to nejmenší, s čím by si měla lámat hlavu.

Madam Web
USA 2024, 116 min. Režie: S. J. Clarksonová, hrají: Dakota Johnsonová, Sydney Sweeneyová, Celeste O'Connorová, Isabela Mercedová, Tahar Rahim, Emma Robertsová, Mike Epps, Adam Scott a další
Hodnocení: 30 %

RECENZE: Strážci galaxie se protančili trilogií věrni soundtracku z kazeťáku a duchovnímu otci Gunnovi

Film

Zoe Saldana pro Novinky: Chtěla bych si zahrát muže

Styl

Může se vám hodit na Firmy.cz: Kina

Reklama

Související témata:
Film Madam Web

Výběr článků

Načítám