Hlavní obsah

Pomáda roku 2023. Ženy vpřed! V seriálu zavládla rasová a genderová vyváženost

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Legendární Pomáda (1978) znovu ožila. Tentokrát v desetidílném seriálu. Znovu jde o muzikál plný tance a hitů. Divák milující klasiku si ovšem hned na první pohled všimne zásadní změny: obsazení herců všech ras, posílení ženských rolí. Právě Pomáda je totiž obecně považována za snímek, který by se dnes v takové podobě nenatočil.

Upoutávka na seriál Grease: Rise of the Pink LadiesVideo: AP

 
Článek

Seriál u nás uvádí pod názvem Grease: Rise of the Pink Ladies platforma SkyShowtime. Hlavní roli hraje Američanka Marisa Davila. Diváci se i díky ní dostanou do doby, která dějově přechází dnes již legendárnímu filmu, v němž zářili John Travolta a Olivia Newton-John.

Foto: Paramount Pictures

Pomáda s Johnem Travoltou a Olivií Newton-John

Centrem událostí je rok 1954, škola Rydell High, kde se studenti, kteří patří k těm nepříliš oblíbeným, rozhodnou se svou nálepkou bojovat. Po svém, růžově.

Seriál v mnohém těží z filmové předlohy. A to nejen používáním nejrůznějších hlášek, ale také tanečními čísly. Oproti roku 1978, kdy v něm hráli jen „bílí“ herci, v něm ovšem výrazně přibylo těch, kteří se hlásí k menšinám.

Ústřední partu tak tvoří vedle Davily ještě Cheyenne Isabel Wells, Ari Notartomaso a Tricia Fukuhara. Právě ony se stanou nositelkami změn, pokroku. Chtějí se bavit svým vlastním způsobem a splynout s novou éru rychlých aut, napomádovaných vlasů a rock n' rollu.

Volání po změnách

Tvůrci se před jeho natáčením museli vypořádat s řadou předsudků. Zejména v anglofonním světě je muzikál vnímaný jako sexistický, rasistický, genderově nevyvážený a místy až vyloženě urážlivý. Kritici mu vyčítají i to, že vůbec neodráží složení společnosti.

Moderní verze se tak snaží všechny tyto připomínky kritiků zapracovat. Filmaři předem avizovali, že zobrazení 50. let citlivě převedou tak, aby „nikoho neurazili“. Vyprávění proto přizpůsobili hollywoodským požadavkům na korektnost.

Zemřela herečka Olivia Newtonová-Johnová

Kultura

Z Pomády bude seriál. Chce zobrazit 50. léta s moderní citlivostí

Kultura

Reklama

Související témata:
Seriál Grease: Rise of the Pink Ladies

Výběr článků

Načítám