Hlavní obsah

Petr Janda alias Django se představuje v novém dokumentu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Před třemi lety oslovili přátelé zpěváka Petra Jandy režisérku Olgu Malířovou, aby o něm natočila film. Měl vzniknout v roce jeho osmdesátin a zároveň šedesátin legendární skupiny Olympic. A protože od dětství hrála písničky Olympiku na kytaru u táboráků na skautském táboře a znala je nazpaměť, nebylo o čem přemýšlet. Vznikl dokument Django. Do kin vstoupí 2. května. Nyní představuje ukázku.

Trailer DjangoVideo: Bioscop

 
Článek

„Filmařsky i lidsky mě potěšilo, že bych se mohla věnovat příběhu o lásce k hudbě, o posedlosti a zápalu, o přátelství a lásce,“ říká režisérka Olga Malířová (Špátová), která průběžně rok a půl společně s manželem, kameramanem Janem Malířem, trávila čas s Petrem Jandou a zaznamenávala jeho život.

Dlouho a důkladně se také probírala archivními materiály, zjišťovala, jak se hudba kapely Olympic vyvíjela, jak se s každým členem jejich muzika proměňovala.

V dokumentu vystupují Petr Janda a jeho žena Alice, jeho přátelé, bývalí i současní muzikanti kapely.

Olga Špátová: Karel Gott je naše rodinné dědictví

Podcasty a pořady

Když jsme přišli na natáčení, občas se stalo, že nám Petr otevřel v teplácích, nic nezkrášloval. Neříkal, co smím a nesmím natáčet. O všem s ním bylo možné mluvit, vyšel vstříc každému nápadu, který jsem si vymyslela. Pak se jen smál, jak náročná jsem, že to nečekal. Ale vždycky dodal, že je za takový přístup rád. Jeho upřímnost a otevřenost po celý jeho život je asi někdy bolavá, ale pro pravdivost filmu je vzácně přínosná,“ okomentovala natáčení režisérka.

A proč se dokument jmenuje Django? Název vznikl podle přezdívky, kterou dostal Petr Janda při koncertování ve Francii v roce 1968. Francouzi jeho jméno komolili a oslovovali ho Žambon, což je šunka, Žanda nebo Žamon. Až mu bubeník Jan Antonín Pacák začal říkat Django podle slavného francouzského jazzového kytaristy jménem Jean „Django“ Reinhardt, který je Petrovým velkým vzorem.

Film do kin dorazí 2. května, v den Jandových 82. narozenin.

RECENZE: Výrazné písničky, poctivý zvuk i něco navíc. To je šedesátiletý Olympic

Kultura

Petr Janda: Když slyším dobrou muziku, usmívám se, když blbou, mračím se

Kultura

Reklama

Související témata:
Film Django
Olga Malířová Špátová

Výběr článků

Načítám