Hlavní obsah

Ozvěny Ji.hlavy nabídnou čtyři desítky snímků

Čtyři desítky filmů z loňského filmového festivalu Ji.hlava a pár novinek přinesou Ozvěny 24. Ji.hlavy, které proběhnou online 11.–25. března.

Foto: Ji.hlava

Film Nová šichta je o novém životě bývalého horníka.

Článek

„Filmový svět se kvůli pandemii do značné míry zastavil. Kina jsou zavřená, producenti odsouvají uvedení svých filmů, mnohé festivaly přesouvají termíny konání i o několik měsíců. Proto přicházíme s jarními ozvěnami. Abychom divákům i filmařům opět umožnili se potkat,“ vysvětlil ředitel festivalu Marek Hovorka.

Dokument z loňské Ji.hlavy Nová šichta režiséra Jindřicha Andrše získal nedávno cenu Objev roku českých filmových kritiků. Je o životě horníka, kterému zavřou důl, kde pracoval celý život. Musí si najít novou, nečekanou náplň života.

K vidění bude i vítěz hlavní festivalové soutěže, Bílá na bílé slovenské režisérky Viery Čákanyové natočený během jejího pobytu v Antarktidě, úspěšný snímek ze současné Kuby s názvem Epicentro od rakouského režiséra Huberta Saupera nebo průřez českými a zahraničními experimentálními filmy.

Knižní čtvrtek: Woody Allen, Palán, Bellová i zpověď ženy stalinského čekisty

Kultura

„S Ji.hlavou je od samého začátku spojená atmosféra podzimních mlh, dešťů, výjimečně také posledních slunečních paprsků. Proto nás už roky láká možnost pohrát si i s jarní náladou, pro nás tak nezvyklou. Zároveň se nemůžeme dočkat, až diváky uvítáme na podzim opět v Ji.hlavě, která letos oslaví čtvrt století své existence. Na podzim chceme propojit fyzický festival s online prostředím, takže jarní online ozvěny jsou dobrou přípravou na slavnostní podzim,“ dodal Hovorka.

Ozvěny proběhnou 11.–25. března na stránkách www.ji-hlava.cz. Všechny filmy budou zveřejněné 11. března v poledne. Cena jarní akreditace je 150 Kč, cena celoroční akreditace (jarní ozvěny + podzimní festival) je 450 Kč.

Reklama

Výběr článků

Načítám