Hlavní obsah

Mirrenová nemá hrát izraelskou premiérku, není židovka, tvrdí herečka Lipmanová

Herečka Maureen Lipmanová se domnívá, že roli izraelské premiérky Goldy Meirové má hrát pouze židovka. Režisér Guy Nattiv si ale vybral Helen Mirrenovou, která židovka není.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Helen Mirrenová

Článek

„Židovství je tak integrální součástí té postavy,“ tvrdí Lipmanová. „Jsem si jistá, že by to zahrála skvěle, ale nikdy by nedovolili, aby Ben Kingsley hrál Nelsona Mandelu.“

Helen Mirrenová je jednou z nejslavnějších hereček na světě. Snímek s ní chce točit izraelský režisér Guy Nattiv, který je z ní nadšený.

„Jsem naprosto nadšený, že mohu pracovat s legendární Helen Mirrenovou na tomto epickém, emocionálním a komplexním příběhu,” uvedl loni.

Foto: Profimedia.cz

Maureen Lipmanová

Premiérka Golda Meirová se narodila jako Golda Mabovyčová v roce 1898 v Kyjevě. Byla nadšená myšlenkou založení židovského státu, emigrovala a po 2. světové válce pracovala jako izraelská vyslankyně v Sovětském svazu a ministryně práce. V padesátých letech se stala ministryní zahraničních věcí, podporovala přistěhovalectví do Izraele a zlepšovala vztahy s USA, odkud nakupovala zbraně na obranu neustále ohroženého státu.

V roce 1969 se stala premiérkou Izraele. Jomkipurská válka vypukla v říjnu 1973, kdy vojska Egypta a Sýrie podporovaná dalšími arabskými zeměmi zaútočila během židovského svátku Jom kipur v Suezském průplavu a na Golanských výšinách. Izrael ze začátku nebyl na válku připraven, ale nakonec vyhrál.

Reklama

Výběr článků

Načítám