Hlavní obsah

Martin Scorsese převzal čestného Zlatého medvěda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Poctu velikému tvůrci americké i světové kinematografie Martinu Scorsesemu uspořádal v úterý 74. ročník mezinárodního filmového festivalu Berlinale. Na tiskové konferenci představil umělecký ředitel festivalu Carlo Chatrian jedenaosmdesátiletého umělce nejen jako mimořádného filmaře, ale i jako velkého přítele Berlinale.

Režisér Martin Scorsese převzal na filmovém festivalu Berlinale cenu za celoživotní přínosVideo: Reuters

 
Článek

Na otázku, v čem vidí současnou roli festivalů, Scorsese odpověděl: „Role festivalu spočívá především v tom, že soustředí svůj pohled na nové trendy ve filmu a na individuální hlasy umělců, kteří filmy tvoří. Některé filmy můžete vidět jen jednou, a přesto na ně nikdy nezapomenete. Ale za třicet let je můžete vnímat jinak, protože kinematografie se mění a také vy se měníte.

Foto: Profimedia.cz

Martin Scorsese, Berlinale, 20. února 2024.

Festivaly mohou nabízet různé pohledy, činí svět lidem bližší a menší, protože na jednom místě shromažďují obrazy různých kultur a lidé z odlišných koutů světa je poznávají. A to je podle mě velmi důležité.“

Ovace pro český dokument Ještě nejsem, kým chci být

Film

Večer pak ve slavnostní atmosféře Berlinale Palastu převzal viditelně dojatý tvůrce filmů Taxikář, Zuřící býk, Letec, Mys hrůzy nebo loňského hitu Zabijáci rozkvetlého měsíce čestného Zlatého medvěda za celoživotní dílo a uvedl svůj film Skrytá identita s Leonardem DiCapriem, Mattem Damonem a Jackem Nicholsonem v hlavních rolích.

Festival představil Kosmonauta z Čech

Světovou premiéru měl ve středu v sekci Berlinale Special americký film Kosmonaut z Čech, který natočil švédský režisér Johan Renck podle knihy Čechoameričana Jaroslava Kalfaře. Ten ji napsal nejprve v angličtině, teprve poté vyšla v překladu Veroniky Volhejnové i v češtině.

Adam Sandler hraje v tomto sci-fi dramatu českého kosmonauta Jakuba, který je vyslán sám na roční misi, aby zkoumal částice vesmírného prachu. Při svém dlouhém odloučení od těhotné manželky Lenky (Carrey Mulliganová) se dozvídá, že jeho manželství se především v důsledku jeho dlouhé nepřítomnosti rozpadá.

Spisovatel Jaroslav Kalfař: O Kosmonautovi, USA, Netflixu, Adamu Sandlerovi a češství

Kultura

Z tíživého osamění ho vyvede bytost „z počátků“, pavoukovi podobné mimozemské stvoření jménem Hanuš, které se začne objevovat v koutech vesmírné lodi.

Po Jakubově prvotním zděšení spolu vedou dlouhé dialogy, během kterých ho Hanuš dovede k poznání, co je v životě nejdůležitější.

Film se natáčel z velké části v českých ateliérech a Sandler v rozhovoru pro Novinky na otázku, jak se cítil jako český kosmonaut, odpověděl: „Snažil jsem se o Česku a jeho novodobých dějinách, kterých se film také dotýká, dozvědět co nejvíc. Měl jsem dlouhé telefonáty s Jaroslavem Kalfařem, chtěl jsem poznat českou kulturu a Prahu jsem si zamiloval.“

Film vznikl v produkci streamovací platformy Netflix, kde bude k vidění od 1. března.

RECENZE: Zabijáci rozkvetlého měsíce jsou Scorseseho dýmkou míru

Kultura

Reklama

Výběr článků

Načítám