Hlavní obsah

Král Šumavy. Thriller o klukovi, který chtěl jen jezdit na motorce

Renomovaný režisér David Ondříček se pustil do minisérie Král Šumavy o převaděči, který pomáhal lidem za komunismu přes hranice.

Foto: TV Nova

Oskar Hes a Gabriela Heclová

Článek

Převaděče Josefa Hasila si zahraje Oskar Hes, vedle něj se objeví třeba Judit Bárdos. Děj vychází z předlohy Davida Jana Žáka Návrat Krále Šumavy. Premiéra na Voyo je předběžně naplánována na letošní podzim.

Ondříček chystá dobrodružný thriller, ale drží se reality. Král Šumavy byl podle něj  kluk, který ze všeho nejraději jezdil po své milované Šumavě na motorce za holkami, jenže doba, okolnosti, samotná STB a jeho svérázná, tvrdohlavá povaha z něj udělají až mýtického superhrdinu pohraničí.

„Josef byl kluk, co vyrůstal na Šumavě, bez táty, se svými šesti sourozenci, za druhé světové války. Kluk, co byl malý, mrštný, nápaditý a vždy drzý. Když nastoupil k pohraniční službě, netušil, že jeho cesta povede z kuchyně před namířené hlavně jeho kamarádů,“ dodal kreativní producent minisérie Michal Reitler, který s Davidem Ondříčkem dříve spolupracoval na Českým lvem oceněném dvoudílném filmu Dukla 61.

Foto: TV Nova

Judit Bárdos

Hasil na Šumavě pásl krávy a chtěl se stát pohraničníkem. V roce 1948 nastoupil k útvaru Zvonková na Šumavě.

„Když jsem se dal ke sboru a šel k čáře, myslel sem, že budu chytat nácky, werwolfy a podobnou verbež. Ne naše lidi, co chtěj ven,“ shrnul později Hasil své zklamání. Brzy se tak postavil proti komunistům.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám