Hlavní obsah

GLOSA: Akademici pod tlakem aneb Boj o Oscara

Právo, Věra Míšková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V neděli o půlnoci skončí hlasování členů České filmové a televizní akademie (ČFTA) o tom, který film letos vyšlou, aby se ucházel o oscarovou nominaci a případně i o zlatou sošku Americké akademie filmových umění a věd v kategorii Nejlepší mezinárodní film.

Foto: Bontonfilm

Z filmu Havel

Článek

Ve hře jsou hlavně tři snímky, abecedně Havel režiséra Slávka Horáka, Krajina ve stínu Bohdana Slámy a Šarlatán Agnieszky Hollandové. Šance? Zhruba stejné.

Producenti, agentury zodpovědné za styk s veřejností čili PR i někteří tvůrci se tedy i prostřednictvím médií tuží, aby svůj film před akademiky vyzdvihli nad ostatní.

K Šarlatánovi dodali přehled festivalů, na kterých už se film hrál, a zdůrazňují, že v srbské Palići získala oscarová Hollandová cenu za nejlepší režii. Přidali informaci, že film už se představil členům Asociace zahraničních novinářů v Hollywoodu, kteří udělují Zlaté glóby, a slova Hollandové, že „v době pandemie, nejistoty, zmatku a podstatných existenciálních otázek, které si všichni často klademe, vyznívá film mimořádně aktuálně a silně“.

Trailer filmu ŠarlatánVideo: CinemArt

Horák šel dál. Nejenže se pochlubil, že se jeho film líbí Johnu Malkovichovi (který filmař by asi tak zahraničnímu kolegovi napsal, že nelíbí) i pravidelnému návštěvníkovi a dobrému známému z karlovarského festivalu Stevenu Gaydosovi z časopisu Variety. Přidal informaci, že „celou dobu práce na Havlovi se snažili, aby právě v USA rezonoval“, jakož i tu, že „Václav Havel je mezi americkými členy akademie velmi populární, je to jeden z nich, umělec, který si i jako politik zachoval stejně liberální názory, jako má většina amerických filmařů“. Horák tedy v možnost jít do boje o Oscara doufá skrze správně zvolenou postavu.

Trailer filmu HavelVideo: Bontonfilm

A dosavadními úspěchy Bohdana Slámy se zaštiťují producenti Krajiny ve stínu, když o něm píšou jako o vítězi amerických festivalů Sundance a Tribeca (ani jedno není pravda, v Sundance měl pouze nominaci na Velkou cenu poroty za Čtyři slunce a v Tribece dostal cenu za scénář Báby z ledu, opravdu vyhrál evropský San Sebastian se Štěstím, což uvést zapomněli). A k tomu dodávají, že podle amerického obchodního agenta Neila Friedmana je Krajina ve stínu letos v Česku nejlepší volbou. Jestli Friedman viděl i další české novinky, nezmiňují…

Trailer filmu Krajina ve stínuVideo: BontonfilmCZ

Akademici jsou tedy pod značným tlakem, nicméně věřme, že přesto vybírají podle svého nejlepšího úsudku.

Potíž je v tom, že ani jeden ze tří uvedených filmů nemá takové kvality, aby jeho vyslání bylo vůči dvěma ostatním nezpochybnitelné. Havel sází na osobnost bývalého prezidenta, Krajina ve stínu na téma a Šarlatán na osobu oscarové režisérky i „pandemickou“ aktuálnost.

Jak to dopadne, se dozvíme v úterý. A ten, komu to letos nevyjde, může příště zkusit natočit film o Jaromíru Jágrovi. Toho mají v Americe také rádi a většina našich akademiků nejspíš rovněž. To by byla konečně opravdu sázka na jistotu!

Reklama

Výběr článků

Načítám