Hlavní obsah

Finger, Boková a dva Polívkové v dramatu z 60. let

Novinky, Stanislav Dvořák

Na filmovém dramatu z 60. let Slovo pracuje režisérka Beata Parkanová. Do příběhu o dvou slušných lidech, kteří se nechtějí pošpinit normalizačním režimem, si vybrala Martina Fingera a Gabrielu Mikulkovou.

Foto: Bontonfilm

Martin Finger a Gabriela Mikulková

Článek

Vedle ústřední dvojice se objeví Boleslav Polívka, Vladimír Polívka, Ondřej Sokol, Jenovéfa Boková, Petra Hřebíčková, Taťjana Medvecká, Ján Jackuliak nebo Marek Geišberg. Film se už natáčel v Polsku u moře a v ČR. Začátkem roku 2021 se filmaři přesunou na Slovensko do hor.

Jde o příběh manželů Václava a Věry v letech 1968 a 1969. Vzájemně si dali slovo, že budou stát při sobě v časech dobrých i zlých. Slíbili si, že budou mít pevné postoje a nepřekročí určité morální a společenské hranice. Doba a okolí je ale vystavuje zkouškám, Václav odmítá vstoupit do komunistické strany a tlak, kterému je vystaven po srpnu 1968, ho dožene do psychiatrického ústavu. Dodržet dané slovo je pro ně stále složitější.

Foto: Bontonfilm

Zleva Jenovéfa Boková, Gabriela Mikulková a Taťjana Medvecká

„Oba jsou v podstatě slušní a hodní lidé z menšího města. Jejich morální nastavení je okolím zkoušeno a oni se přese všechno snaží dostát slovu, které si dali navzájem, celé rodině a každý sám sobě. Myslím, že menší či větší dilema, zda dostát svému slovu nebo dělat ústupky ve jménu různých výhod či prostě pod tlakem, řeší lidé stále. Film zachycuje téma, které se týká každého z nás,“ popsala  Parkanová.

„Slovo je proto nadčasový film, který ukazuje, že člověk v každé době a situaci dělá rozhodnutí, jejichž význam mnohdy neumí dohlédnout a který klade otázku, podle jakých kritérií má člověk tato rozhodnutí dělat.“

„Scénář mě hned od prvního přečtení zaujal. Beatina drobnokresba všedních a zdánlivě nenápadných činností a promluv postav, které všichni známe z vlastních životů, mě nepřestává udivovat. V jejích příbězích se velká dramata odehrávají spíš skrytě a v tichu, ale o to víc s citlivým divákem zamávají,” doplnil Martin Finger.

Slovo se dočká kinopremiéry v roce 2022.

Reklama

Výběr článků

Načítám