Hlavní obsah

Dvě slova jako klíč: David Švehlík mezi Mentawajci

Dobrodružná výprava na indonéský Siberut jako součást velkolepého natáčení, i to je část výroby očekávaného filmu Dana Svátka Dvě slova jako klíč. Ten se se štábem a herci Davidem Švehlíkem a Ivanem Fraňkem vydal za Mentawajci na Ostrov duchů. Průvodce jim dělal autor knižní předlohy k filmu Josef Formánek.

Dvě slova jako klíč, SiberutVideo: Holiday Films

 
Článek

Český spisovatel jezdí do lokality ležící sto šedesát kilometrů jihozápadně od indonéské Sumatry už pětadvacet let. Napsal o ní několik knih.

„Siberut se stal poslední velkou částí našeho dlouhého natáčení, ale mělo tam původně před třemi lety začínat. Jenže nejprve jsme natáčení odložili kvůli zaneprázdnění herců, pak nás na dlouhou dobu zastavil covid. Nakonec jsme začali loni českou, respektive moravskou částí a polskou linkou natáčenou v Dánsku. Postupně se přidávala americká, japonská a indická část, abychom nakonec skončili právě Siberutem,“ uvedl Dan Svátek k nelehkému natáčení, které komplikovala pandemie.

Celý štáb včetně herců Davida Švehlík a Ivana Fraňka bydlel v jedné velké umě (domě - pozn. red.) spolu s asi dvaceti členy mentawajského kmene. „Na toaletu jsme chodili do džungle, jak jinak. To se samozřejmě s vědomím, že na každé větvi visí jedovatý had, vykonává velmi těžko. Později jsme ale chodili na záchod i uprostřed noci, tak ostřílení jsme byli,“ upřesnil režisér.

Unikátní záběry

Českým filmařům se podařilo záběry do filmu pořídit v místech, kde ještě před několika desítkami let domorodí bojovníci trestali své protivníky tím, že je sťali mačetou, snědli a jejich lebky si rozvěsili po příbytcích.

„My jsme však zažili naprosto odlišné přivítání. Nejspíš hlavně díky Josefovi Formánkovi, který má mezi místními opravdové přátele a nejvyšší a nejváženější šaman Aman Lau Lau je jedním z nich. Bylo nám velkou ctí s ním, jeho syny Amanem Leponem a Amanem Gotajem a vlastně celou jeho početnou rodinou točit,“ doplnil Svátek s tím, že o to smutnější zpráva byla ze začátku letošního roku, že šaman Aman Lau Lau zemřel.

Snímek Dvě slova jako klíč bude mít premiéru 27. července.

Co je za tou tenkou časovou hranicí, kdy plíce vydechnou naposled? Ptá se David Švehlík. Dvě slova jako klíč finišují

Film

Záběry z natáčení Dvě slova jako klíč: Himaláje. Siberut. New York. David Švehlík a Pierre Richard

Film

Reklama

Výběr článků

Načítám