Hlavní obsah

Dokument Kronika orgasmu boří zažité představy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Věděli jste, že čeští sexuologové zkoumali v 50. letech minulého století ženský orgasmus? Nebo, že se v sedmdesátých letech v kroměřížské psychiatrické léčebně učil sex? A že bylo socialistické Československo v emancipaci dál než tehdejší západní Německo? Nejen tyhle informace přináší nová dokumentární série České televize Kronika orgasmu o intimním životě v Československu v druhé polovině 20. století.

Trailer filmu Kronika orgasmuVideo: ČT

 
Článek

Série byla režisérkou Kateřinou Kořínkovou Sobotkovou natočena speciálně pro platformu iVysílání, kde je ke zhlédnutí všech jejích osm dílů. Každý má kolem patnácti minut, je vtipně doplněn umně vybranými záběry z dobových hraných i dokumentárních filmů, animacemi a komentářem, který načetl herec Václav Neužil.

Už samy názvy napovídají, o čem jednotlivé díly jsou. Každý se tedy může dozvědět proč mají ženy orgasmus, zda se dá homosexualita léčit, jak udělat z muže ženu a naopak, jak rodit a chodit do práce, zda se dá sex naučit, jak se mluvilo o sexu, jak mít sex a nemít děti a nakonec, jestli se dá orgasmus koupit.

Dokusérie Kronika orgasmu vychází z knihy socioložky Kateřiny Liškové, známé také ze stand-upu Duo docentky, Sexual Liberation, Socialist Style, která všemi osmi díly provází.

Foto: Lukáš Gargulák

Kniha socioložky Kateřiny Liškové, na jejímž základě dokument vznikl.

Režisérka Kateřina Kořínková Sobotková vysvětlila, proč sérii nazvala Kronika orgasmu, když se ho všechny díly primárně netýkají. „Orgasmus v názvu beru jako metaforu spokojeného soukromého života. V díle o ženské emancipaci můžeme vidět, že spokojený život, pracovní, nebo soukromý, je pro člověka základem ke spokojenému sexuálnímu životu. A spokojený sexuální život někdy, ne nutně vždycky, orgasmus ztvrzuje.“ Dodala, že má v plánu ještě celovečerní dokument na dané téma.

Foto: Lukáš Gargulák

Socioložka Kateřina Lišková s režisérkou Kateřinou Kořínkovou Sobotkovou při natáčení dokumentu.

„Jako socioložce mi připadá důležité a zajímavé studovat věci veřejné, skrze věci soukromé. Protože to je provázané. A i na tom, jak se pojetí sexu mění během socialismu, se dá sledovat, jak se měnil duch doby. To samozřejmě platí pro každou dobu,“ uvedla k dokumentu Kateřina Lišková.

Za mylnou označila obecnou představu, že komunistické režimy, včetně toho našeho, byly asexuální, prudérní, a že sexualita nebyla důležitá. „Ale ten obraz existuje a je velmi odsexualizovaný. Padesátá léta jsou reprezentovaná obrazem ženy na traktoru a pozdní socialismus zase asexuální ženou Marií Kabrhelovou z Československého svazu žen,“ uvedla. A dodala, že kroměřížský ústav, kde probíhalo sexuální školení, byl sice první na světě, ale školení v něm už neexistuje.

Reklama

Související články

Festival dokumentů zahájí Osmý den války

Film Osmý den války ukrajinské režisérky Oksany Moiseniukové zahájí dnes večer 26. ročník Mezinárodního festivalu dokumentárních filmů Ji.hlava. Snímek vznikl...

Výběr článků

Načítám