Hlavní obsah

Festival dokumentů zahájí Osmý den války

Film Osmý den války ukrajinské režisérky Oksany Moiseniukové zahájí dnes večer 26. ročník Mezinárodního festivalu dokumentárních filmů Ji.hlava. Snímek vznikl osmý den ruské agrese na Ukrajině a zachycuje začátek ruské agrese očima Ukrajinců v Česku.

Foto: Bontonfilm

Adam Ondra při natáčení filmu Posunout hranice

Článek

„Osmý den války vlastně není o válce, ale o jejím vlivu na ukrajinskou diasporu v Česku. Ten nápad přišel šestý den invaze, když jsem jako představitelka naší komunity byla nepřetržitě v kontaktu s dalšími Ukrajinci, kteří v Česku dlouhodobě žijí,“ říká režisérka.

„Pořádali jsme humanitární sbírky, sháněli neprůstřelné vesty pro armádu a léčiva pro civilisty, vyzvedávali jsme ukrajinské uprchlíky na hranicích, pomáhali jim s ubytováním a registrací. Veškerou hrůzu, strach a bezmoc z toho, co se děje v naší zemi, jsme přetavili v konsolidaci sil a pomoc. Děj filmu se odehrává v Česku, ale takových Ukrajinců jsou v každém koutě světa tisíce. Ať je ten dokument ódou právě na ně,“ dodává Moiseniuková.

Adam Ondra posouvá hranice

V sekci Česká radost bude soutěžit mimo jiné dokument Adam Ondra: Posunout hranice.

Tvůrci doprovázeli lezeckou ikonu celé 3 roky tvrdé přípravy na olympiádu v Tokiu, na lezeckých závodech, při lezení v přírodě na skalách nebo při náročném tréninku. Točili s ním i doma, při společných chvílích s rodiči, a především s přítelkyní Ivou. Ta se během natáčení stala Adamovou ženou a je mu velkou oporou, přestože její role není vždy snadná. „Ono to v podstatě nejde, aby v páru byli dva ambiciózní lidi, kteří si jdou za svými cíli, protože to se nedá skloubit,“ prozrazuje mnohonásobná mistryně republiky v lezení a česká reprezentantka Iva Vejmolová, dnes už Iva Ondra.

Ondra se stal z nemluvného introverta světovou sportovní hvězdou a jeho touha lézt se změnila na úkol vždy zvítězit. Skrze jeho příběh sledujeme proměnu sportovního lezení a sportu obecně, vliv komerčních tlaků, médií a diváků toužících po show, ve kterou se lezecké závody mění. Nejlépe je však lezci v přírodě, když leze pro radost. „Asi nejvíc mi v lezení jde o estetiku toho pohybu. Při lezení na skalách si přijdu více jako umělec. Na závodech mi chybí kreativita,“ prozrazuje Ondra.

Festival představí ve dvaadvaceti sekcích celkem 376 dokumentů, z toho 97 světových, 37 mezinárodních a 23 evropských premiér. Cenu za přínos světové kinematografii dostane slovenský režisér Dušan Hanák.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám