Hlavní obsah

Dohazovači v 21. století? Recept na trvalou lásku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Představa, že rodiče domluví svému potomkovi ženicha nebo nevěstu a on se ochotně podrobí, musí dnešnímu běžnému Evropanovi připadat asi tak pravděpodobná jako výlet mezi dinosaury. Jenže co když s tím mladí souhlasí jako ve filmu Láska podle plánu?

Foto: CinemArt

Herečka Emma Thompsonová v roli sarkastické matky a Lily Jamesová jako její dcera.

Článek

„Domluvené nebo ‚asistované‘ sňatky představují ve Velké Británii i po celém světě velký byznys,“ říká Jemima Khanová, scenáristka britské romantické komedie Láska podle plánu, která dnes vstupuje do českých kin.

„Odhaduje se, že asi 55 procent sňatků na světě je domluvených. V Pákistánu toto číslo dosahuje 85 procent a v Indii 90 procent,“ dodává autorka, která sama prožila se svým mužem v Pákistánu deset let a podle svých slov poznala tuto zemi a kulturu docela jinak, než jak je západní civilizace zvyklá ji vnímat.

Uvidí ji až na svatbě

Vlastní zkušenost ji tedy inspirovala k napsání scénáře, jehož hrdinkou je mladá dokumentaristka Zoe. Žije v Londýně, hledá námět pro svůj film a řeší stejný problém jako většina lidí: Jak v dnešním světě najít trvalou lásku?

Swipování v seznamovacích apkách jí přineslo jen několik spíše trapných než vydařených rande, což má ještě ke všemu věčně na talíři od své sarkastické mámy (Emma Thompsonová), která nejde pro pořádné rýpnutí nikdy daleko.

Setkání s kamarádem z dětství Kazimem ji šokuje, rozhodl se totiž následovat příklad svých rodičů a zvolil cestu tradičního, předem dohodnutého manželství, kdy nevěstu uvidí poprvé až na svatbě.

Sláva pragmatismu

Pro Zoe je to nepředstavitelné rozhodnutí, ale zároveň skvělý námět na dokument, a tak se vydává s Kazimem na cestu. S kamerou ho doprovází od setkání s dohazovačem, přes online schůzky a rodinné návštěvy po internetu, až po cestu do pákistánského Láhauru na velkolepou exotickou svatbu s domluvenou nevěstou.

„Za dobu, co jsem v Pákistánu žila, jsem se stala svědkem mnoha domluvených manželství, která byla nakonec úspěšná. Možná jsem byla dokonce požádána, abych jich pár sama domluvila,“ říká Khanová a vysvětluje: „Podle mých pákistánských přátel se celoživotní láska zakládá na filozofii ‚nechat probublat, potom vařit‘.“

Herečka Lily Jamesová: Láska podle plánu? Emma Thompsonová může hrát cokoli

Film

Kompatibilita podle ní představuje pro vztah pevnější základ než vzájemná chemie, společný hodnotový systém je pevnější než dobrodružství, pragmatismus silnější než vášeň. „Mé manželství bylo jediným sňatkem z lásky v historii manželovy rodiny. A jako jediné skončilo rozvodem,“ dodává.

Představitelka Zoiny matky Cath Emma Thompsonová míní, že se z filmu stala neuvěřitelně vtipná a vřelá komedie. „Má hodně co říct k rodině, sexu a manželství. Pojednává nejen o domluveném sňatku, ale také o setkávání kultur a o tom, jak se jeden druhému můžeme stát rodinou. O tom, že rodina může vypadat různě, někdy ne úplně tak, jak by člověk očekával.“

O své postavě říká, že je to rozvedená dáma, která nese s nelibostí, že její jediná dcera je dokumentaristka. „Byla by radši, kdyby se usadila s místním přátelským veterinářem a začala rodit děti, o které by Cath mohla pečovat stejně svědomitě jako o svého psa Barneyho.“

Svou postavu prý Thompsonová částečně založila na jedné své příbuzné. „Měla zálibu ve výrazných špercích, náramcích, cingrlátkách, velkých náušnicích. Také používala krystaly, pálila svíčky a navazovala spojení s duchy. A moje filmová Cath je taková kombinace mé sestřenice a dalších prvků, které vyplynuly z představy kostymérů.“

Úsměv i slzy

Režisérem filmu je Shekhar Kapur, autor filmů Královna Alžběta (1998) a Královna Alžběta: Zlatý věk (2007). Narodil se v Láhauru, vyrostl v Indii a studoval v Londýně, takže zažil kulturní rozdíly v životě i ve vztazích na vlastní kůži.

„Říkal jsem si, že je to dobrý a velmi zajímavý scénář,“ vzpomíná Kapur. „Řešil otázky, s nimiž jsem se v žádném jiném filmu nesetkal,“ říká režisér, pro kterého bylo hlavní najít rovnováhu mezi rodinným dramatem a lehkostí romantických komedií.

„Věděl jsem, že diváci budou z filmu odcházet se slzami v očích a úsměvem na tváři. Je to emotivní rodinný film s velkou dávkou komedie,“ hodnotí režisér.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám