Hlavní obsah

Dny evropského filmu zahájí sexuálně otevřené drama

Právo, míš

Komorní, sexuálně otevřené drama Prostě vášeň režisérky Danielle Arbidové s Laetitií Doschovou a slavným tanečníkem Sergejem Poluninem v hlavních rolích zahájí dnes večer Dny evropského filmu, které potrvají do 23. června v Praze, Ostravě, Brně a v dalších městech jako festivalové ozvěny.

Trailer k filmu Prostě vášeň (anglické titulky)Video: Pyramide International

 
Článek

Letošní Dny evropského filmu nabídnou v šesti programových sekcích téměř padesát snímků. Například kolekce K věci s podtitulem Samotka reflektuje fakt, že kvůli koronaviru se naše životy zpomalily a změnily. Zmizela z nich setkávání, nahradila je odloučení, samotka. Festival ale uvádí filmy, které se na to nedívají tragicky.

„Doporučuji třeba komediální historickou road movie Potíže s přírodou, v níž se zadlužený filozof Edmund Burke vydává objevovat Alpy. Takovouhle kostýmovku jste zaručeně neviděli,“ říká dramaturg festivalu Šimon Šafránek.

Sekce Hvězdy představí výběr aktuálních filmů, které vyhrály na festivalech, natočili je světoznámí tvůrci nebo v nich hrají osobnosti evropského filmu. Sekce Strach a sny nabízí krimi, duchařinu, horory i neobyčejná vztahová dramata, kolekce Bez rodičů je zaměřená na dospívání a na současný život mladých.

Tradiční sekce Film a hudba ukáže mimo jiné spojení moderního tance a techna v dokumentu Kéž by to byla láska. A konečně Média: Mezi řádky představí několik starších filmů, mezi nimi špionážní film Jeden musí z kola ven Tomase Alfredsona s Garym Oldmanem a Colinem Firthem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám