Hlavní obsah

David Švehlík versus fentanyl. Nový film o droze, která denně zabíjí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Současný strašák ulic a klubů, extrémně silná návyková droga fentanyl, je jedním z hlavních motivů slovenského thrilleru FENTASY. Vychází z deset let starého případu. Diváky zavede do prostředí, které slibuje rychlé výdělky, ovšem přináší s sebou problémy s policií a mafií. V hlavních rolích se představí Kristína Kanátová, Noël Czuczor nebo David Švehlík. Snímek nyní představil teaser.

Teaser FENTASYVideo: Bioscop

 
Článek

Tvůrci ve filmu zpracovali tematiku, která je nyní aktuální po celém světě. Prostřednictvím příběhu Sofie (Kristína Kanátová) ji zasadili do slovenských reálií. Popisují v něm divoké večírky, při nichž nejsou drogy tabu. Alkohol přitom není tím, po čem všichni touží…

Protagonistka tak se svým novým přítelem Pellerem (Noël Czuczor), amatérským chemikem, rozjíždí velmi lukrativní podnikání. Když se totiž jakákoliv podomácku vyrobená droga řízne fentanylem, její účinky se závratně násobí.

A stejně tak zisk, ale i rizika smrti konzumentů. Podnikání záhy přitáhne pozornost policie v čele s kriminalistou Danielem (David Švehlík) a ruské mafie, jež nevítanou konkurenci nevítá.

Foto: Bioscop

FENTASY. Nový slovenský film o droze, která má ničivé účinky. David Švehlík a Anna Jakab Rakovská.

Desítky tisíc mrtvých

Slovenská režisérská dvojice Samuel Vičan a Anastasia Hoppanová, která k filmu napsala scénář, vycházela ze skutečného příběhu, jenž se odehrál na Slovensku v letech 2009–2011.

Smrtící droga fentanyl si vybrala oběti už i v Česku

Domácí

FENTASY

  • Krimi, thriller, délka: 88 minut, Slovensko
  • Režie: Samuel Vičan, Anastasia Hoppanová
  • Kamera: Maroš Žilinčan
  • Hudba: Ondřej Brousek
  • Hrají: Kristína Kanátová, Noël Czuczor, David Švehlík, Anna Jakab Rakovská, Tomáš Magát, Bronislava Kováčiková, Peter Ondrejička, Viktoria Šuplatová, Vladimír Jedľovský
  • Premiéra: 14. 3. 2024

Fentanyl je přitom droga padesátkrát silnější než heroin, stokrát účinnější než morfin. Má na svědomí životy takových hvězd, jako byli Prince, Coolio, Tom Petty, Mac Miller či Lil Peep, první oběti už má i u nás.

V USA o jejím užívání mluví jako o epidemii a ročně její konzumaci nepřežijí desítky tisíc lidí.

Co je za tou tenkou časovou hranicí, kdy plíce vydechnou naposled? Ptá se David Švehlík. Dvě slova jako klíč finišují

Film

Batole v USA zemřelo na předávkování fentanylem. K droze se dostalo v jeslích

Amerika

Reklama

Výběr článků

Načítám