Hlavní obsah

ČT art slaví. S Dejvickým divadlem, Davidem Kollerem i exkurzí na Barrandov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Již deset let vysílá pro diváky umělecká stanice ČT art. Kulatiny se rozhodla oslavit ve velkém stylu. Od prvního září nabídne divákům takzvaný Týden dárků. Patří k nim uvedení snímku o barrandovských ateliérech Kouzelný kopec, ale i oceňovaný dokument Zkouška umění. Tvůrci své projekty představili v úterý v Praze.

ČT art slavíVideo: Česká televize

 
Článek

„Na začátku bylo heslo: kultura v lepších časech. Jsem rád, že dostala kultura svůj vlastní prostor, že se nemusela krčit někde ve 22:30, na okraji. Jsem rád, že ten, kdo si chce zajít do divadla, může i v televizi… Ve sledovanosti si navíc ČT art nevede špatně, a to i ve srovnání s cizinou,“ ohlédl se za uplynulým desetiletím v úterý jako první generální ředitel ČT Petr Dvořák. Právě on patřil k těm, kteří rozjezd stanice od začátku podporovali.

Za krizové časy pak označil covidovou dobu, která umění na několik let značně ochromila. „Přál bych proto ČT artu, aby měl co vysílat. Aby se neopakovaly pandemie, aby stanice dokázala prezentovat to nejlepší z české kultury, aby měla odvahu otvírat témata, které jiné televize neotvírají, aby zvala mladé tvůrce a dávala jim šanci.“

Týden dárků

ČT art u příležitosti oslav připravila na začátek září tzv. Týden dárků, který bývá v tuto dobu již tradiční. K vidění bude od 1. do 10. září, kdy nabídne to nejlepší ze svých pořadů, projektů.

Vše odstartuje přímý přenos koncertu z hudebního klubu Doupě, který bude moderovat Marek Eben a Ondřej Havelka. Zaposlouchat se můžete od 20:15. 

O pár dnů později – 5. září – si na své zase přijdou fanoušci divadla. Od 20:00 jim ČT art nabídne poněkud drsnou komedii Dejvického divadla Každý má svou pravdu.

ČT art, 10 let v číslech

  • 36 221 hodin kultury a umění
  • 10 835 premiérových pořadů
  • 9 703 hodin dokumentů
  • 9 013 hodin hudby
  • 6 944 hodin dramatické tvorby
  • 624 hodin divadla
  • 3 413 vydání specializované zpravodajské relace Události v kultuře

Podzim v Dejvickém

A Dejvickému divadlu bude patřit i dalších několik podzimních týdnů na této stanici. V třináctidílném dokumentárním cyklu zmapoval režisér Aleš Kisil třicet let této unikátní pražské scény.

„Divadelní práce se dělí na viditelnou a neviditelnou. A dokument mi nabízí nahlédnout do té neviditelné části… Snažil jsem se být upřímný, poměrně otevřený. Jsem zvědavý, jak upřímní, otevření byli moji kolegové,“ uvedl k natáčení Ivan Trojan.

Jeho kolegyně Klára Melíšková ho doplnila: „Já jsem vždycky emočně upřímná… Pro mě je divadlo druhá rodina, kam jsem chodila strašně ráda. Jak jsem se vyvíjela já, tak se vyvíjely vztahy mezi námi… Jinak jubilea moc ráda nemám.“

Za hudebnicemi i architekturou

Mezi dalšími projekty, které ČT art divákům v příštích týdnech nabídne, budou patřit mimo jiné seriál Muzikantky o 24 výjimečných hudebnicích nebo osmidílný seriál Architektura 58–89 zachycují krásy architektury, která vznikala za socialismu a mnohdy už nestojí.

„Zdokumentováno máme například bourání Transgasu na pražských Vinohradech nebo telefonní ústředny v Dejvicích,“ prozradil autor námětu a hudebník Vladimír 518.

Anketa

Jste fanouškem stanice ČT art?
Ano, sleduji ji téměř denně
43,1 %
Ano, jednou týdně si ji pustím
31 %
Ano, vidím tak jeden její pořad za měsíc
6,5 %
Záleží, co tam dávají
15,7 %
Ne, dávám přednost jiným stanicím
3,7 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 248 čtenářů.

Návrat slovenského herectví na českou obrazovku

Kultura

Šest českých dirigentů očima šesti režisérů. ČT art uvede dokumentární cyklus Dirigenti

Kultura

Může se vám hodit na Firmy.cz: Česká televize, Dejvické divadlo

Reklama

Související témata:
ČT art

Výběr článků

Načítám