Hlavní obsah

Návrat slovenského herectví na českou obrazovku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Televizní diváci starší generace si jistě vybaví legendární slovenské pondělky, které přinášely mimořádné zážitky z televizních či divadelních inscenací s předními osobnostmi slovenského divadla. Tuto tradici připomene Česká televize na programu ČT art v pondělí 26. června od 20.15 hodin uvedením slovenské inscenace Sova s Božidarou Turzonovovou a Barborou Andrešičovou v jediných dvou rolích.

Foto: Ľuboš Kotlár

Zleva Božidara Turzonovová a Barbora Andrešičová v inscenaci hry Natálie Kocábové Sova.

Článek

Hru české spisovatelky a dramatičky Natálie Kocábové nastudovalo přede dvěma lety Slovenské národní divadlo v režii Valerie Schulczové. V roli babičky intelektuálky, která se vyrovnává se smrtí manžela, problémy stáří a nezájmem své rodiny, exceluje v Čechách dobře známá a oblíbená herečka Božidara Turzonovová.

Její vnučku, svobodnou matku na mateřské dovolené a obyvatelku velkého rodinného domu, hraje Barbora Andrešičová. Z důvodů covidové pandemie se v roce 2022 premiéra vysílala prostřednictvím kanálu YouTube, ale po návratu do divadel se ocitla na repertoáru SND, kde se stále hraje pro potěchu diváků.

Denní střety babičky a vnučky, skrze něž občas probleskne paprsek sounáležitosti a lásky, tvoří hlavní osu komorního příběhu, který otevírá i obecnější otázky, jak se za posledních padesát let změnil svět, lidské hodnoty a mezilidské a rodinné vztahy.

Natálie Kocábová přepsala přede dvěma lety svou hru přímo „na tělo“ oběma slovenským herečkám, především jako příležitost pro zralé herecké mistrovství Božidary Turzonovové, která loni oslavila na jevišti osmdesáté narozeniny a stále patří k předním osobnostem slovenské i české kultury.

Do povědomí českých diváků se zapsala především jako představitelka operní pěvkyně Emy Destinnové v Krejčíkově životopisném filmu Božská Ema, ale hrála i v řadě dalších českých filmů a inscenací.

Foto: Ľuboš Kotlár

Hra o vztahu babičky a vnučky nabízí i řadu dramatických situací.

Foto: Ľuboš Kotlár

Přes všechny generační rozpory probleskuje ze soužití obou žen i vzájemná láska a něha.

Božidaru Turzonovovou diváci znají z Vratných lahví i Božské Emy

Kultura

Natálie Kocábová: Zjistila jsem, že o vztazích vím úplný houby

Styl

Reklama

Související témata:
Božidara Turzonovová
Barbora Andrešičová

Výběr článků

Načítám