Hlavní obsah

Animovaný film Moje slunce Mad má nominaci na Zlatý glóbus

Právo, Věra Míšková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Český animovaný film Moje slunce Mad režisérky Michaely Pavlátové je vedle tří Disneyovek a filmu Flee nominován na ocenění zahraničních novinářů akreditovaných v Hollywoodu, Zlatý glóbus v kategorii animovaný film. Vítězové budou vyhlášeni v neděli 9. ledna v USA.

Trailer filmu Moje slunce Mad

 
Článek

Film vypráví příběh mladé Češky, která se vdá za svého spolužáka Nazira do exotického Kábulu. Získal již Cenu poroty na největším a nejprestižnějším festivalu animovaných filmů ve francouzském Annecy a hlavní cenu na největším filmovém festivalu v Latinské Americe v mexické Guadalajaře (FICG). Vznikl podle předlohy Petry Procházkové ve společnosti Negativ za účasti domácích i zahraničních koproducentů.

Pavlátová se před několika dny vrátila z USA, kde film propagovala právě v rámci kampaně na Zlaté glóby a účastnila se i povinné předoscarové distribuce. Režisérka a výtvarnice už má řadu ocenění včetně nominace na Oscara a Zlatého medvěda z Berlinale.

V současné době vede Katedru animace na FAMU v Praze, pod jejím vedením natočila například Darja Kaščejevová animovaný film Dcera, za který získala studentského Oscara.

Vedou Belfast a Síla psa

Nejvíc, sedm nominací na Zlaté globy, má drama Belfast o životě v Severním Irsku na konci šedesátých let a western Síla psa. Dalšími v kategorii nejlepší drama jsou filmy V rytmu srdce o dospívání slyšící dcery s hluchými rodiči, sci-fi snímek Duna a životopisné dílo Král Richard: Zrození šampiónek o tenistkách Venus a Sereně Williamsových. Posledně jmenovaný má společně s muzikálem West Side Story a komedií Lékořicová pizza po čtyřech nominacích.

Sestavu herců a hereček nominovaných za výkony v hlavních dramatických rolích tvoří například Benedict Cumberbatch, Will Smith či Španěl Javier Bardem, mezi pěticí žen jsou držitelky Zlatých glóbů i Oscarů Nicole Kidmanová a Olivia Colmanová i Lady Gaga.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám