Hlavní obsah

Film Valiant: 2. světovou mohli vyhrát i holubi

Právo, Michal Procházka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Co když druhou světovou válku nevyhráli Američané na frontě, ale v podstatě bojovní holubi ve vzduchu? Tím, že donesli do anglického válečného štábu důležitý vzkaz francouzského myšího hnutí odporu o postavení německých vojsk? Alespoň tuhle fantastickou verzi konce velké války se snaží prosazovat nový animovaný film v našich kinech Valiant.

Článek

Tenhle skutečně holubí snímek se nás snaží přesvědčit, že i holubi umějí být za hrdiny (a nejenom vrkat). A že se dovedou podílet i na důležitých válečných operacích, jakou byly přípravy vylodění v Ardenách.

Za filmem stojí producent Shreka 2 John H.Williams a režisér Gary Chapman, který dosud neměl žádnou zkušenost s filmem. Jen pracoval v muzeu, založil si firmu a podařilo se mu zbankrotovat. K natáčení animovaného snímku, dokonce prvního filmu udělané technikou 3D animace ve Velké Británii, se dostal čirou náhodou. Přeloženo to, co bylo psáno mezi řádky - Chapman přišel s nápadem a producent se už se svým týmem animátorů postaral o to, aby výsledek vypadal podle jeho představ.

V příběhu se ocitáme zpět v roce 1944, hlavní postavou je zakrslý, nešikovný anglický holub Valiant, který v kině hltá úvodníky věnované druhům ve zbrani (myšleno biologickým). Sní o vzrušujícím a nebezpečném životě elitních bojových holubů, kteří doručují tajné zprávy přes kanál La Manche, ocitají se v první linii a svádějí krásné holubice.

Von Dráp proti holubí poště

Tento Valiant, který připomíná spíše přičinlivé a uřvané kuře (mluví jej Vojta Kotek), je nakonec se štěstím přijat mezi královské bojové holubi. Shodou okolností je rekrutován společně se Všivákem, jedním z holubů, jaké naopak všichni dobře známe z větších měst. Zevlují po ulici, smrdí, značkují památky, oblézají střechy a nechce se jim pracovat, natož zachraňovat vlast. Radši by si zahráli třeba skořápky o prachy ...

Jenže kluci, tedy pardon holubi, se v nové letce F skamarádí a nakonec všichni, tedy Valiant Švihák, orfordský šprt Baronem, nerozlučná dvojka Frajer i Drsňák, odletí s leteckým esem Gutsym na svou francouzskou misi. Během své operace se jednak setkají s myškou De Gaulkou z hnutí odporu, zároveň musí bojovat s "nacistickými" německými sokoly a jejich vůdcem von Drápem o tajnou zprávu. Netřeba snad připomínat, že holub může být sokolovi tak vyrovnaným soupeřem asi jako by byla práškovací letadýlka proti Messersmitzům.

Samotná zápletka je docela svěží variantou na všechny příběhy různých povedených čet a "srandy" vojáčků, kteří by normálně měli sedět v týle a do ničeho se neplést, ale kteří vyrážejí do války. A svým "velkým srdcem", humorem, "lidstvím" a inteligencí nakonec vyhrávají. Zde samozřejmě jde o holuby, které vypadají v trojrozměrné animaci, jakou jsme viděli v mámivých pastelových barvách už ve Shrekovi, velmi roztomile. Už není ani poznat, že jde původně o šedivé krotké tvory. Tady jsou naopak pořádně živí a dělají rozmáchlé šílené a někdy až šeredné grimasy, které byste snadno zaměnili za jejich karikatury.

Škoda dabingu

Jejich historky, dojemné příběhy z leteckého výcviku, pitomé frky nepřátelských sokolích monster, narážky na pořádné chlapy, stejně jako sérum pravdy, po němž se zajatý holoubek rozpovídá k nesnesitelnému monologu - to je všechno očekávané a dopředu vypočítané, to už tady bylo.

Ačkoliv je film určen hlavně dětem, nelze ovšem přehlédnout, že se nacházíme v temné době války. A to ještě ne ledajaké. Nemusí tady být zrovna koncentráky, bohatě stačí zasadit konflikt bitvy o Británii mezi zvířátka. A když se z vůdce udělá krvelačný sokol, který má pásku na oči a pod krkem se mu houpe válečný kříž a máme roztomilou, napínavou a nakonec i poučnou podívanou pro školáky a teenagery. Jen škoda, že dabingem jsme přišli o to, jak kreslené postavičky zase namluvily úžasné hlasy, přesněji řečeno Ewan McGregor nebo John Cleese.

Valiant, Velká Británie, USA (2005), 75 min.

Režie: Gary Chapman, scénář: Gelrge Webster, kamera: John Fenner, hudba: George Fenton. Dabují: Vojta Kotek, Aleš Háma, Jan Přeučil, Vladimír Čech.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám