Hlavní obsah

Filipínská drogová válka objektivem Olofa Jarlbroa

Olof Jarlbro, rodák z Helsinborgu ve Švédsku, je fotograf, který mapuje pro Evropana exotické destinace, jakými jsou Nepál či Sýrie. Zajímají ho i problémy spojené s těmito zeměmi. Jeho předešlá kniha Refuge se zabývala uprchlickou krizí a děním v táboře migrantů v Bulharsku.

Foto: Rough dog press

Obal knihy

Článek

Aktuální publikace Tokhang – The Philippine drug War (Rough dog press, 140 stran) se zabývá takzvanou filipínskou drogovou válkou. Tu vyhlásil při nástupu do funkce v roce 2016 filipínský prezident Rodrigo Duterte všem dealerům, výrobcům, ale i uživatelům drog. Je považován za velmi kontroverzního politika, který mimo jiné prohlásil, že bude mrtvými těly zločinců krmit ryby v Manilské zátoce.

Prezidentova striktní protidrogová politika má mnoho podporovatelů, ale obhájci lidských práv mluví o tom, že policejní síto zachytí jen malé ryby z chudých vrstev, ale na skutečné bosse a narkobarony nedosáhne.

Jarlbro coby fotograf pracuje v první řadě s vizualitou (anglický text plní pouze doprovodnou funkci). Aby dal hned najevo, o co půjde, je na začátku knihy fotografie zastřeleného muže v tratolišti krve. Je to ouvertura kapitoly The Killings, která ukazuje oběti drogového konfliktu.

Přes všechnu hrůzu, kterou snímky ukazují, je vidět, že fotograf je zkušený a ví, jak dosáhnout vizuální působivosti. Díky tomu, že jsou snímky barevné, je jejich poselství velmi důrazné.

Následující kapitola The Families je už jiná. Hlavní zbraní fotografa jsou oči na portrétech příslušníků rodin mrtvých. Všechny snímky jsou navíc vytvořeny přes červený filtr (podobně jako plakáty na Shakespearovské slavnosti), takže působí skutečně velmi expresivně. To podtrhuje i pár vět popisujících, komu se kdo z rodiny ztratil nebo jak zemřel.

Na otázku, proč vlastně autor takto transparentně ukazuje drastické snímky, je třeba uvést, že bychom neměli zavírat oči před tím, co se děje na druhé straně zeměkoule, i když se nás to netýká. Jistě máme svých starostí dost, ovšem svět je dnes tak provázaný, že vše souvisí se vším.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám