Hlavní obsah

FFFILM plný brutality

Novinky, František Fuka (www.fuxoft.cz)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dnešní FFFILM bude ve znamení brutality. Fyzické i jiné. Varuji vás raději předem, protože ne všichni z vás něco podobného v tento téměř sváteční den snesou.

Foto: Hana Růžičková

Nový zámek v Kostelci nad Orlicí

Článek

Takže pokud brutalitu nesnesete, přečtěte si raději něco jiného.

Začneme českým plakátem na remake TEXASKÝ MASAKR MOTOROVOU PILOU (který má českou premiéru koncem ledna), přesněji jeho českým plakátem (jehož megavelká verze je tady):

Člověk nemusí být bůhvíjaký filmový expert, aby z názvu a plakátu odhadl, o co ve filmu jde. O filmu samotném ale až za měsíc. Dnes bych chtěl pouze zmínit, že Bioscop přišel s nejbrutálnějším sponzorským nápadem tohoto roku. Podívejte se do levého dolního rohu plakátu. V soutěžích u příležitosti premiéry bude možné vyhrát motorové pily od Makity ("Husqvarna a Přemek Podlaha neměli zájem o spolupráci")! Něco takového je opravdu geniální, krystalicky čisté, a chtěl bych, aby mě někdy něco podobného napadlo a abych to dokázal uvést v praxi.

Snažil jsem se Bioscopu naznačit, že by se reklamní kampaň na tento film dala velmi vhodně spojit s videohrou Manhunt, kterou jsem dostal k vánocům a která dává termínu "brutální videohra" dosud nepoznaný význam (a kromě toho je fakt dobrá). (A účinkuje v ní Brian Cox, který shodou okolností [??] hrál Hannibala Kanibala ve filmu MANHUNTER.)

Hodně brutální je také film KDYSI DÁVNO V MEXIKU (má ve čtvrtek premiéru), kterým Robert Rodriguez uzavřel svou mexickou trilogii (EL MARIACHI, DESPERADO). Děj se točí kolem bývalého agenta CIA (Johnny Depp), který si chce koupit služby El Mariachiho (Banderas), aby provedl v Mexiku jakýsi komplikovaný puč kombinovaný s loupeží a trojnásobnou zradou. Nebo tak něco. Není to úplně pochopitelné a je to celkem jedno, protože je to především sbírka různých více či méně "cool" přestřelek, nájezdů kamerou a scén, které by měly být napínavé až k prasknutí (celý film by měl být poctou Leoneho westernům - viz původní název ONCE UPON A TIME IN MEXICO).

Mimochodem, Sergio Leone je opravdu už dost dlouho mrtvý, i když to zřejmě ne všichni vědí:

(Jak stojí nahoře na výstřižku: "Sakra, Johnny, to je fakt vostrý!")

Ale zpět k MEXIKU. Tímto filmem se bohužel definitivně ukázalo, že Robert Rodriguez je hodně špatný scenárista. Filmy EL MARIACHI a DESPERADO byly zajímave tím, jak měly vydařenou akci i přes svůj mizivý rozpočet (7000 dolarů a 3 milióny dolarů). Všechny díly SPY KIDS měly úplně dementní scénář a byl to jejich klad (a do značné míry jistě záměr). Byly prostě tak roztomile dementní. Ale TENKRÁT V MEXIKU mělo rozpočet 30 miliónů (což je opravdu paradoxní, protože skutečně nevypadá o moc výpravněji než DESPERADO, místy dokonce laciněji), takže nikdo nemůže tvrdit, že "film vypadá na svůj rozpočet fakt dobře", a vynikne slabota scénáře, který je tak hrozně překombinovaný, že místy je to opravdu jako parodie.

Ve filmu hraje spousta relativně slavných herců (kromě Deppa třeba Willem Dafoe, Eva Mendesová nebo Mickey Rourke a jeho hrozně hnusná čivava) a někteří vypadají správně cool. Stejně tak některé jednotlivé scény nebo záběry jsou samy o sobě cool, ale mezi nimi je spousta nudy a spousta scén, které jsou - obávám se - vtipné proti vůli režiséra (který je současně scenáristou, střihačem a skladatelem). Mimochodem, Banderas rozhodně není na plátně od začátku do konce a Salma Hayeková je ve filmu asi tři minuty.

Přes to všechno je KDYSI DÁVNO V MEXIKU celkem zábavná podívaná. Akorát že výsledek vůbec neodpovídá tomu, že trojka byla desetkrát dražší než dvojka...

Dopsal jsem FFFILM, je středa těsně po půlnoci a na veřejnoprávní ČT1 právě skončil erotický film "Dopisy v krajkách". Byl to velmi erotický film (nebo velmi soft porno), inspirovaný "Justýnou" a podobnými dobovými díly (o šlechtičně, se kterou je zacházeno jako s koněm), byl to film (televizní?) čistě český, s českými herci (František Němec, Naďa Konvalinková - nebojte se, ta se nesvlékala). Opravdu mě šokovalo, jak kvalitně to bylo natočeno - scéna, střih, celkový spád (a to prosím rozhodně nejsem fanouškem zrovna tohoto fetiše). Napsal a režíroval to jistý Jaroslav Pozzi a bylo to vyrobeno v roce 2000. Nevím, jestli to už někde někdy bylo promítáno (že by se tři roky báli?), ale stydím se, že jsem o tom dosud nic neslyšel! Rozhodně doporučuji nejen přátelům erotiky, ale jako příklad DOBRÉHO televizního počinu. Mé mínění o veřejnoprávní televizi výrazně stouplo!

P.S: Baldachýnovo prý taky. A to má manželku.

Premiéry týdne

Kromě Banderase má tento týden premiéru také komedie bratrů Coenových NESNESITELNÁ KRUTOST (vidíte ten brutální název?) s Georgem Clooneyem a Catherine Zeta-Jonesovou. Je to mírná parodie na právnicko-milostné komedie minulých desetiletí, která je podle mě málo "Coenovská" a současně málo "normálně legrační". Ale na mě moc nedejte, protože z filmů bratrů Coenových se mi zdaleka nejvíc líbí ZÁSKOK, který je úplně jiný než jejich ostatní filmy.

Ve zkratce...

Dnes, v poslední den roku, si můžete na ČT2 ve 21:40 vychutnat jeden z nejlepších filmů o Mufovi, jaký byl letos natočen. Jde o snímek Mufíme si pomáhat, který ovšem ČT uvádí pod krycím názvem "Muf se vrací - není thriller jako thriller". Nevím proč, režisér neví proč a podle jeho tvrzení ani v ČT prý nevědí proč to přejmenovali. Tak vznikají legendy.

Ovšem ta pravá brutalita začíná prvního v 0:45 na ČT1 - film s Lesliem Nielsenem 2001: VESMÍRNÁ PRDA.

Činili se i na somethingawful.com a připravili několik brutálních příspěvků na téma"jak podělat klíčovou scénu slavného filmu".

Vivendi Universal Games pracují na brutální videohře podle filmu KLUB RVÁČŮ. Slibuje "extrémní realismu", ale přitom ani slovo o mýdlu.

Bylo vyhlášeno sedm "finalistů" na Oscara za speciální efekty, ze kterých budou koncem ledna vybrány tři nominované filmy: PÁN PRSTENŮ: NÁVRAT KRÁLE, HULK, nový PETER PAN, MASTER COMMANDER, PIRÁTI Z KARIBIKU, TERMINÁTOR 3 a X-MEN 2. Zdaleka nejbrutálnější překvapením je fakt, že mezi nimi není dvojka ani trojka MATRIXu. Že by opravdu všichni ti kritikové byli proti Matrixu spiknutí?

Znáte Wilhelma? Jeho obličej si nikdo nepamatuje, ale přesto účinkoval v největších filmových hitech!

Reklama

Související témata:

Související články

FFFILM o rybách a vášni

Dnes se chci zastavit u dvou filmů, z nichž jeden je o animovaných rybách a druhý o souložících středoškolácích. Jak to skloubit? Jak vymyslet zatřešující...

FFFILM miluje NDR a lásku

Dnes se musím především omluvit za to, že jsem minulý čtvrtek zapomněl na německou komedii GOOD BYE LENIN, která měla českou premiéru netradičně v pondělí....

FFFILM v podsvětí

Tento týden sliboval mnohé: Vlkodlaky, upíry, střelbou, krev, atd... UNDERWORLD je tu a vy si můžete přečíst, jak dopadl. Plus další film Clinta Eastwooda...

Výběr článků

Načítám