Hlavní obsah

FFFILM v podsvětí

Novinky, František Fuka (www.fuxoft.cz)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tento týden sliboval mnohé: Vlkodlaky, upíry, střelbou, krev, atd... UNDERWORLD je tu a vy si můžete přečíst, jak dopadl. Plus další film Clinta Eastwooda a kvalitní trailer na HELLBOYE!

Článek

Film UNDERWORLD, který přichází tento čtvrtek do našich kin, byl v jistých kruzích velmi očekáván (například u mě doma), protože podle trailerů vypadal jako kombinace BLADEa a MATRIXu. Tajná válka upírů a vlkodlaků v anonymním evropském městě (OK, je to Budapešť), love story ve stylu Romea a Julie (o tom za chvíli), kulomety střílející stříbro (proti vlkodlakům) a světlo (proti upírům) a uprostřed toho všeho dobře vyzbrojená upírka v přiléhavém koženém obleku - Kate Beckinsaleová. Bohužel, výsledek připomíná spíš kombinaci BLADEa 2 a MATRIXu 3...

Odbočka: Shodou okolností se mi poštěstilo dělat s Beckinsaleovou rozhovor a 1) nedá se říct, že by zrovna "sršela inteligencí", 2) má zadek jako almaru. A když už jsme u bulváru, tak ještě jedna pikantnost: Beckinsaleová má čtyřletou dceru s Michaelem Sheenem (který ve filmu hraje hlavního vlkodlaka Luciena), ale v průběhu natáčení se s ním rozešla a zasnoubila se s Lenem Wisemanem, režisérem UNDERWORLDu.

I když Wiseman UNDERWORLDem debutuje, projevil slušnou schopnost natočit výpravnou trikovou podívanou. Ovšem slovo "výpravnou" by mělo být v uvozovkách, protože UNDERWORLD je výpravný pouze ve srovnání s jinými stejně drahými filmy. Pokud vezmeme v úvahu, že stál necelých 25 miliónů dolarů, jde vizuálně o opravdu překvapivě vydařenou záležitost. Samozřejmě, s megafilmy za 100 miliónů se UNDERWORLD měřit nemůže. Ale vzhledem k jeho rozpočtu jsou kulisy a exteriéry (Budapešť, co vypadá jako Praha) i triky (digitální i "wire-fu") velmi slušné.

Slušné masky, triky a hezká promodralá atmosféra, to je ovšem asi tak všechno pozitivní, co UNDERWORLD nabízí. Už i kostýmy jsou trochu podezřelé a kožený S/M obleček hlavní představitelky je místy skoro k smíchu. Největší průser ale nastal s námětem a scénářem. Nakladatelství White Wolf podalo na tvůrce filmu žalobu za to, že je námět filmu ukraden z jejich RPG her (založených na střetech vlkodlaků a upírů v průběhu lidských dějin). Myslím, že to není pravda a že námět UNDERWORLDu je blbější než jakákoliv kniha od White Wolfa (což jsem asi neměl psát, protože jsem samozřejmě ty stovky knih od White Wolfa nečetl). Protože byl UNDERWORLD od počátku prezentován jako "krvavý Romeo a Julie", očekával jsem, že drama bude pramenit z toho, že Beckinsaleová bude upír a její milý bude vlkodlak. Kdepak. Beckinsaleová sice je upír, ovšem její milý je obyčejný člověk, který je v průběhu filmu sice pokousán vlkodlakem a vypadá to, že se v něj promění. Ovšem drama z toho pramenící je stejně nevýrazné jako fakt, že je to vůbec její milý. Nejen její zamilovanost, ale téměř všechno ostatní v UNDERWOLRDu je ze scenáristického hlediska neuvěřitelně odbyté, a to jak po stránce dějové, tak po stránce dialogů, které jsou z poloviny nudné a z druhé poloviny nechtěně vtipné. A to ponechávám stranou logické podivnosti jako desítky mrtvých lidí a zničený majetek za milióny v rámci "tajné války", při které se spolu upíři a vlkodlaci rubou na veřejných místech a nikdo si nedělá žádnou hlavu s odklízením mrtvých a stop (což by samo o sobě mohlo vydat na zajímavý film).

Je to opravdu celkem překvapující, ale zatímco většina dialogových scén (a vůbec scén, u kterých by měl divák přemýšlet) je strašná, ať se herci snaží jakkoliv, většina akčních scén (a vůbec scén, u kterých se přemýšlet nemá) je vydařená a působivá (byť vykrádá všechno co vás napadne, nejvíce BLADEa a MATRIXy) a herci v nich vypadají správně cool. Přesto a právě proto UNDERWORLD doporučuji, protože od podobného filmu se moc logiky neočekává a celkově jsem byl spokojen o něco víc než u BLADEa 2. Jenom neočekávejte žádnou Romea a Julii ani jiného Shakespeara.

P.S: Pokud je vám povědomý ten hlavní starý super-mega-upír, tak je to Bill Nighy, který hraje toho skvělého zpěváka v LÁSCE NEBESKÉ (a hrál neméně skvělého zpěváka ve STILL CRAZY):

Premiéry týdne...

Kromě UNDERWORLDu má premiéru také drama Clinta Eastwooda (který v něm nehraje) TAJEMNÁ ŘEKA. Je to trochu kriminální drama, ale spíš "pouze" normální drama o přátelství, rodině, zodpovědnosti apod. Dočkáte se v něm skvělých hereckých výkonů (Tim Robbins, Kevin Bacon, Sean Penn, Laurence Fishburne), velmi dobré režie, ale na svou délku (dost před dvě hodiny) se v něm toho moc zajímavého neděje, pokud za "zajímavé" nepokládáte dlouhé rozhovory a dospělé muže na pokraji slz. P.S: O žádnou tajemnou řeku ve filmu nejde, "Mystic River" je jméno řeky, v jejímž okolí se děj odehrává a která pro něj není vůbec důležitá.

A kromě toho má premiéru taky francouzská komedie CHOUCHOU - MILÁČEK PAŘÍŽE, která vypráví o nějakém legračním gayovi nebo transsexuálovi nebo co, a podle ukázek vypadá strašlivě. Neviděl jsem ji.

Ve zkratce...

Update ohledně nového BATMANa: Kupodivu stále platí režie: Christopher Nolan, titulní role: Christian Bale. Přibylo ale oficiální potvrzení role komorníka Alfreda: Bude ho hrát Michael Caine (v předchozích čytřech filmech ho hrál Alfred Gough) a padoucha Ra's Al Ghula (prý nějaká nemrtvá mumie, natolik se v comicsech neorientuji) má hrát Daniel Day-Lewis, což zatím potvrzeno není, ale bylo by to velmi překvapivé, protože Lewis v poslední době moc hrát nechce, natož v drahých komerčních filmech.

První trailer na filmovou adaptaci comicu HELLBOY je ke stažení. Velmi doporučuji!

Fanynky Colina Farrella by snad raději ani neměly klikat sem. (Jsou to fotografie z natáčení Alexandra Velikého.)

Ashton Kutcher bude hrát Kena v celovečerním hraném filmu o dobrodružstvích panenky Barbie (v produkci o 16 let starší Demi Mooreové, se kterou chodí).

Reklama

Související témata:

Související články

FFFILM odhaluje!

Dnes odhalíme jednak záhadu červených teček v KILL BILL a jednak záhadu rostoucího počtu sebevražd v České republice. Řekněte upřímně: Který jiný filmový...

Zprcaný FFFILM!

Od prvního dílu komedie PRCI, PRCI, PRCIČKY je jasné, že slovo "prcat" se stalo součástí našeho spisovného slovníku a objevuje se na plakátech na veřejných...

Nic moc FFFILM

Tentokrát nebude FFFILM nic moc, protože se podivnou shodou okolností dostávají do našich kin najednou tři filmy od věhlasných tvůrců, všechny jsou natočené...

Výběr článků

Načítám