Hlavní obsah

FFFILM o rybách a vášni

Novinky, František Fuka (www.fuxoft.cz)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dnes se chci zastavit u dvou filmů, z nichž jeden je o animovaných rybách a druhý o souložících středoškolácích. Jak to skloubit? Jak vymyslet zatřešující téma? Mám snad vycházet z toho, že při sexu bývá vlhko a ryby žijí ve vodě? Zdá se, že jsem nucen kapitulovat a nezastřešovat...

Foto: Milan Haluška

Ilustrační foto

Článek

Z premiér tohoto týdne bych vám chtěl rozhodně a bezvýhradně doporučit film HLEDÁ SE NEMO. Je to nejnovější počítačem animovaný film studia Pixar, které má na kontě takové hity jako ŽIVOT BROUKA, PŘÍŠERKY S.R.O. nebo oba díly TOY STORY. Moji podrobnou recenzi najdete tady, takže se nebudu trapně opakovat a psát sem totéž, co jsem psal do Cinemy.

Jenom snad update té záležitosti "Pixar a Disney". Stále není rozhoduto zda a jak bude jejich spolupráce pokračovat, ale šéf Pixaru Steve Jobs (ano, to je ten co dělal dřív u Apple) není žádná měkota a je si dobře vědom toho, jak úžasně spolehlivou dojnou krávou Pixar pro Disneye je. Všechny jeho filmy byly hity, zatímco velmi drahý počítačový Disneyho film DINOSAURUS byl propadák. Hollywood celkově od klasických animovaných filmů upouští. DreamWorks po svém neúspěšném SINDIBÁDOVI prohlásili, že dále budou animovat pouze počítačem (tady je skvělá ukázka ze SHREKA 2 a tady je info o opravdu úžasném castingu pro SHARK TALE). A i Disney se jistí pro případ, že se s Pixarem nedohodne, a ohlásil, že film HOME ON THE RANGE bude na dlouhou dobu jeho posledním klasicky animovaným!

Ale znovu k NEMOVI: Ještě jednou ho vřele doporučuji, bez ohledu na váš věk, vyznání a barvu kůže. Jenom škoda, že v dabované verzi přijdete o tyhle hlasy.

Méně nadšený jsem z filmu PRAVIDLA VÁŠNĚ (THE RULES OF ATTRACTION), který natočil Roger Avary, známý jednak jako režisér filmu KILLING ZOE, ale především jako spoluscenárista PULP FICTION. I na tomto jeho novém filmu je znatelná jeho snaha natočit "něco jako Tarantino". Bohužel, je to jenom snaha...

Film vypráví o osudech několika studentů a studentek na střední škole v současné Americe. Tyto osudy jsou plné především divokých mejdanů, chlastu, sexu a opovržení jeden k druhému. Oprávněného opovržení, protože všichni hrdinové jsou v lepším případě hlupáci a strašliví naivkové, v horším případě neuvěřitelné svině. Ale všichni velice půvabní (s výjimkou komických postaviček). Bylo to natočeno podle knihy Breta Eastona Ellise, který proslul tím, že napsal předlohu AMERICKÉHO PSYCHA (a chytrým divákům dojde, že hlavní hrdina PRAVIDEL je bratrem hlavního hrdiny PSYCHA).

Námětem je to něco dost podobného jako VELMI NEBEZPEČNÉ ZNÁMOSTI, ale zatímco ty byly natočené s nadsázkou a švihem, Avery se snaží ze svého filmu dělat "generační výpověď" nebo něco podobně poloseriózního ve stylu TRAINSPOTTINGu a navíc dělá, že zvládá hrozně "cool" filmové postupy, jako třeba skoky v čase dopředu a dozadu (což je znázorňováno tím, že film jede chvíli pozpátku). Dopouští se i takových divností, jako že konec jedné sekvence sestříhané na hudbu je okamžitě následován začátkem další podobné sekvence. Hudba je mimochodem velmi zajímavá - myslím tím instrumentální hudbu od sdružení jménem "Tomandandy" (viz MILUJ BLIŽNÍHO SVÉHO, PROROCTVÍ Z TEMNOT). Kromě ní je tam ale taky spousta módních songů.

Generační výpověď je to asi do stejné míry jako je generační výpovědí JEDNA RUKA NETLESKÁ. Z čehož vyplývá, že těm, kterým JEDNA RUKA NETLESKÁ připadalo jako generační výpověď nebo jako "fakt pohodovej film", se asi bude líbit i tohle. Dobře jim tak.

Premiéry týdne

Kromě dvou výše zmíněných má premiéru také pokračování hororu JEEPERS CREEPERS, které je bohužel o dost slabší než jednička a je zajímavé pouze tím, že je stejně otevřeně gay jako jeho režisér. A film ZVRÁCENÝ jsem neviděl, ale je to prý opravdu silné kafe, které možná potěší ty, kteří by rádi 15 minut znásilňovali Persefonu z MATRIXU.

Ve zkratce...

S Renée Zellwegerovou se rozešel její přítel, který již dále nedokázal snášet to, jak hrozně tloustne (záměrně) kvůli roli v DENÍKU BRIDGET JONESOVÉ 2.

Jaký je rozdíl mezi "vtipnou glosou" a "trapárnou"? V pondělí jsem se díval v naší TV na Bondovku (první a jedinou s Lazenbym v hlavní roli) a úvodní hláška "This could never happen to the other guy" byla v českém dabingu přeložena jako "To by se Connerymu nikdy nestalo".

Německý režisér Uwe Boll, který natočil poněkud rozpačitě přijatou filmovou adaptaci videohry HOUSE OF THE DEAD a teď natáčí adaptaci videohry ALONE IN THE DARK, je videohrami zřejmě opravdu posedlý, protože hned poté chce začít natáčet film na motivy hry DUNGEON SIEGE, kteroužto bezduchou (byť zábavnou) RPG mlátičku popisuje tento mírně vyšinutý režisér jako "něco mezi PÁNEM PRSTENŮ a STATEČNÝM SRDCEM".

Spoluautor MATRIXu Larry Wachowski prohlásil, že prý vymyslel celou slavnou trilogii už před rokem 1993! Samozřejmě, vůbec s tím nesouvisí skutečnost, že je teď v rozvodovém řízení a jeho bývalá žena po něm chce podíl ze všeho, co vydělal svou prací po jejich svatbě v roce 1993...

Třetí nejlepší citát z online diskuse o MATRIX REVOLUTIONS: "Já byl v Palace Cinema a tam to probíhalo asi takto: Běží reklamy a upoutávky. Je zhasnuto. Obraz je výborný. Začíná upoutávka na Underworld. Světla se rozsvítí a obraz se protáhne tak, že nejsou vidět titulky. Začíná Matrix Revolutions. Světla svítí, obraz je protáhlý na poměr stran 1:1, takže nejdou vidět titulky. Po minutě filmu se jeden dobrovolník zvedá a jde za uvaděčem. Po zhruba 3 minutách filmu se zhasíná a konečně máme tu čest vidět celý obraz. Konec filmu. Po 3 sekundách závěrečných titulků je projekce zastavena a rozsvítí se světla. Prostě požitek za 159,-"

Druhý nejlepší citát z online diskuse o MATRIX REVOLUTIONS: "Taky mívám občas pocit, že někteří lidé vůbec nevědí na co vlastně do toho kina přišli. když jsem byla na prvním Matrixu tak asi deset minut po začátku do sálu vtrhla velmi rozjařená skupinka, usadili se a byli poměrně klidní, zhruba po 30min. jeden z nich vstal a na celé kino zařval: Ale tohle není Asterix a Obelix!"

A nejlepší citát z online diskuse o MATRIX REVOLUTIONS: "V tom filmu jsem něco tragicky nepochopil... Ale nevím co."

A pokud vás dnešní čtení nebavilo, aspoň si vytvořte vlastní postavičku ze South Parku!

Reklama

Související témata:

Související články

Fašistický FFFILM!

Jak vidíte už z názvu, tento týden končí veškerá legrace a FFFILM se vydává na tenký politický led. Led ještě tenčí, než kdybych byl poslanec a opil...

FFFILM zabil Billa!

Premiérou tohoto týdne je nový film Quentina Tarantina KILL BILL. Pro některé diváky je to navíc premiéra roku, desetiletí, případně tisíciletí. A nezáleží...

FFFILM odhaluje!

Dnes odhalíme jednak záhadu červených teček v KILL BILL a jednak záhadu rostoucího počtu sebevražd v České republice. Řekněte upřímně: Který jiný filmový...

Výběr článků

Načítám