Hlavní obsah

OneRepublic na Colours of Ostrava v roli příjemných i potřebných

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jakkoli vedla historie festivalu Colours of Ostrava hudebními směry spíše menšinovými, je dobré, že se v jeho programu už řadu let nachází místo pro světové mainstreamové hvězdy. Tou středeční byla americká skupina OneRepublic, která nejenom zpříjemnila v Dolní oblasti Vítkovic teplou první festivalovou noc, ale též chlácholila diváky po špatné zprávě.

Foto: Aleš Honus, Právo

V čele kapely OneRepublic stojí zpěvák, skladatel a producent Ryan Tedder.

Článek

Ta přišla před jednadvacátou hodinou, kdy pořadatelé oznámili, že ve čtvrtek na festivalu nezapěje britská zpěvačka Ellie Gouldingová, další mainstreamová hvězda v programu. Onemocněla a lékař jí cestu do Ostravy nedoporučil.

Byť se pak v řadě internetových diskuzí objevila různá podezření, třeba že pořadatelé takto snížili finanční náklady akce, pointa je prostá. Žádný dobrý pořadatel by to kvůli renomé a prestiži festivalu takhle neudělal, něco takového se prostě občas přihodí a v zásadě je to vždy špatná zpráva.

Foto: Aleš Honus, Právo

Na zahajovací show se představili i Jiří Krhut (vlevo) a Štěpán Kozub.

OneRepublic se v první řadě představili jako skupina, která má v repertoáru řadu písniček, jež člověk slýchává z rádia, ale přesně neví, který interpret za nimi stojí. V tomto ohledu se jednadvacet let existující formace může v klidu opřít o Ryana Teddera, svého zpěváka a skladatele, který píše hity pro ni a spolupracuje též s U2, Beyoncé, Edem Sheeranem, Miley Cyrusovou a dalšími pozoruhodnými lidmi.

Foto: Aleš Honus, Právo

OneRepublic byli v programu v pozici největší hvězdy festivalu.

Ostravské vystoupení OneRepublic bylo sice poněkud rozkouskované, spád mu chyběl a ani Tedder nevypadal, že se mu zpívá vždy dobře, splnilo ale svou úlohu. Rozezpívalo velkou část z přítomných odhadem více než třiceti tisícovek diváků. I o to na tak velkých akcích, jakou Colours of Ostrava jsou, také přece jde.

Kdo jsou programoví favorité pořadatelů, bylo naznačeno během zahajovacího ceremoniálu letošního ročníku. Odstartovali jej členové britské folkrockové skupiny The Longest Johns, kteří odpoledne žali ovace za krásný vícehlas, při večerním vystoupení i za jeho funkční propojení s muzikou.

Foto: Aleš Honus, Právo

Sympatická Hania Rani pojila klasiku s elektronikou.

Foto: Aleš Honus, Právo

Garden City Movement se našli v tanečních rytmech.

Portugalští Expreso Transatlantico dostali od pořadatelů při slavnostním zahájení také dobré hodnocení, na pódiu tomu ale večer chybělo více energie. Dobré instrumentální výkony jako by se setkávaly jen na malé ploše.

Polská pianistka Hania Rani spojila moderní vážnou hudbu s elektronikou a znělo to svěže i neobvykle, německá LaBrassBanda povýšila dechovku na dobrou festivalovou zábavu a Izraelci Garden City Movement zase podlehli kouzlu spojení elektroniky a rytmů, zajímavému, leč po krátké době aranžérsky malinko bezradnému.

Foto: Aleš Honus, Právo

Expreso Transatlantico předvedli instrumentální souznění.

Tuzemskou hudební scénu dobře reprezentovalo Zrní i zpěvačka Pam Rabbit, která patří k těm, jež berou pop nově.

Středeční počasí bylo v Ostravě pro festival uspokojivé. Záměr pořadatelů představovat zajímavé hudební úkazy byl potvrzen a chuť diváků nechat se v tomto směru vést byla patrná. Dvacetileté spojování festivalu s hudebně poučeným publikem nese ovoce.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám