Hlavní obsah

Bezručova Opava letos cílí na ženy

Opava

Síla ženy. Tak zní téma multižánrového festivalu Bezručova Opava, který ve slezské metropoli proběhne od 1. září do 4. října. Letošní 64. ročník jednoho z nejstarších kulturních festivalů v Česku zahájí výstava Hlína v rukou ženy od sochařky Zdeny Fibichové.

Foto: archiv festivalu Bezručova Opava

Slavnostního zahájení festivalu se ve čtvrtek 2. září zúčastní i úspěšná dívčí kapela Vesna.

Článek

„Původně se tématu síla ženy měl věnovat opavský festival Další břehy loni a letos v dubnu, jenže kvůli epidemii koronaviru se ho nepodařilo zrealizovat. Jak se říká, tak na třetí pokus to musí vyjít,“ uvedl dramaturg festivalu Bezručova Opava Petr Rotrekl. Organizátoři se proto rozhodli co nejvíce zachovat původní program z Dalších břehů, jen ho více na Bezručově Opavě doplnit.

„Téma je poctou ženskému světu a jeho podílu na životě každého lidského společenství. Program ukáže silné, inspirující, rebelující, bojující, divoké, hrdé, ale i milující a oddané ženy,“ upozornil Rotrekl. Festival Bezručova Opava podle něj letos nabízí 11 filmových projekcí, 15 divadelních představení, 18 koncertů, osm výstav, osm přednášek a besed, šest literárních pořadů a několik tanečních programů.

Zájezd na kunínský zámek

„Máme připraven i autobusový zájezd na zámek Kunín na Novojičínsku. Na tento zámek se vydáme za jednou z největších osobností našeho regionu hraběnkou Marií Walburgou z Kunína, která byla letos v rámci Roku osvícenské šlechty označena jako první dáma Moravy,“ upozornil Rotrekl.

Z programu se lidé mohou například těšit na mimořádný filmový dokument Olgy Sommerové o naší sportovkyni Věře Čáslavské s názvem Věra 68. Představí se Divadlo Na zábradlí, Pod palmovkou i brněnská Husa na provázku. Zazpívají Ewa Farna, Lenka Dusilová, Szidi Tobias, Katarína Knechtová, Mucha i Tara Fuki.

Foto: archiv festivalu Bezručova Opava

Festival nabídne i výstavu fotek Dany Kyndrové s názvem Žena mezi vdechnutím a vydechnutím. Začíná 1. září v opavském Obecním domě.

„Výstavním počinem bude fotografická výstava Institutu tvůrčí fotografie k 30. výročí existence, ale třeba také mimořádná fotografická kolekce Dany Kyndrové Žena mezi vdechnutím a vydechnutím,“ lákal dále dramaturg festivalu s tím, že jubilant a letošní laureát Ceny Petra Bezruče, sochař Kurt Gebauer, se dočká výstavy, kterou pro něj připravili jeho studenti Ateliéru sochařství v budově opavské Slezanky. Dostala název Okupace Kurtem.

Slavnostní zahájení festivalu bude ve čtvrtek 2. září v 17 hodin v opavském kostele svatého Václava. Tam bude právě oceněn i sochař Kurt Gebauer. Konkrétní informace k programu lidé najdou na webu města Opavy i sociálních sítích.

Reklama

Výběr článků

Načítám