Hlavní obsah

Festival Sundance vyhrál film o zapomenutém harlemském „Woodstocku“

Hlavní cenu velké poroty filmového festivalu Sundance si odnesl dokument Summer of Soul (…Or, When the Revolution Could Not Be Televised. Režíroval ho hudebník Questlove.

Foto: Mass Distraction Media

Festival v Harlemu zachytil film Summer of Soul.

Článek

V létě 1969 se téměř současně s Woodstockem konal i Harlem Cultural Festival, velká hudební přehlídka, kde se představila špička tehdejšího soulu, blues a funky. Proto se festivalu přezdívá také „černý Woodstock”.

Přijela Nina Simone, Sly and the Family Stone, Stevie Wonder, The Staple Singers, B. B. King, David Ruffin, Mahalia Jacksonová a mnoho dalších. Tak velký festival se pochopitelně natáčel, jenže záběry někdo strčil do sklepa a pak se na ně zapomnělo. Padesát let je nikdo neviděl.

Když materiál objevil Questlove, rozhodl se vytvořit celovečerní film.

Vzpoura moogů. Úvod do sedmdesátkového art rocku

Kultura

„Vždy bylo mým snem režírovat filmy a vyprávět tenhle příběh byl úžasný zážitek. Jsem ohromen a poctěn přijetím toho filmu a chci zvlášť poděkovat festivalu Sundance a mým produkčním partnerům Radical Media, Vulcan Productions, Concordia, Play/Action Pictures a LarryBilly Productions,” uvedl.

Questlove je americký hudebník z Filadelfie. V roce 1987 byl spoluzakladatelem slavné skupiny Roots. Později pracoval i s Macy Gray, D'Angelem a dalšími.

Láska je zpět, zpívá Celeste. Nová Winehousová, jásají někteří kritici

Kultura

Reklama

Výběr článků

Načítám