Hlavní obsah

Festival Janáček Brno 2014 nabídne reprezentativní program

Právo, Radmila Hrdinová

Čtvrtý ročník Mezinárodního festivalu Janáček Brno 2014, který se uskuteční od 21. do 29. listopadu na několika brněnských scénách, oslaví sto šedesáté výročí narození skladatele Leoše Janáčka reprezentativním výběrem inscenací jeho stěžejních oper.

Foto: archiv festivalu Janáček Brno

Aleš Briscein (Laca) a Iris Vermillion (Kostelnička) jsou protagonisty inscenace opery Její pastorkyňa v rakouském Grazu.

Článek

Hlediskem výběru festivalového repertoáru bylo hypotetické přání samotného jubilanta. „Rozhodli jsme se, že janáčkovský festival letos trochu odlehčíme a uvedeme některá jeho zamilovaná díla,“ okomentoval program muzikolog Jiří Zahrádka.

Festival otevře nová brněnská inscenace opery Věc Makropulos v režii Davida Radoka a pod taktovkou Marka Ivanoviče. Hlavní roli ztvární švédská sopranistka Gitta-Maria Sjöbergová.

„K pochopení této opery jsem musel dozrát. Dnes ji vidím jako dílo o relativitě hodnot i času, o tom, co v životě má a nemá smysl,“ řekl na setkání s novináři režisér David Radok.

Soubor opery z rakouského Grazu přiveze inscenaci Janáčkovy Její pastorkyně s dirigentem Dirkem Kaftanem a v režii Petera Konwitschného, která měla premiéru letos v březnu.

Ve dvojí podobě se na festivalu objeví opera Příhody lišky Bystroušky, od jejíž premiéry letos uplyne devadesát let. Svou novou inscenaci tohoto titulu v režii Ondřeje Havelky a pod taktovkou Roberta Jindry přiveze opera pražského Národního divadla, její komorní verzi, jejímž autorem je anglický skladatel Jonathan Dove, uvede Komorní opera Hudební fakulty JAMU v nastudování režiséra Davida Kříže a dirigentky Nikol Kraftové.

Z finančních důvodů nezazní původně plánovaná nová brněnská inscenace opery Luisa od Gustava Charpentiera, kterou prý měl Janáček z operní tvorby nejraději. Ředitel brněnského Národního divadla Martin Glaser potvrdil, že v této chvíli není pokryt rozpočet festivalu, protože zatím nejsou schválené všechny dotace. „Schází asi dva milióny korun, což přibližně představuje cenu jedné zahraniční opery,“ uvedl Glaser. Ohroženo je tak podle něj hostování opery ze Záhřebu s Janáčkovou Její pastorkyní.

Posledním operním titulem, který doplní festivalový program, budou Výlety páně Broučka ostravského Národního divadla moravskoslezského, v hudebním nastudování Roberta Jindry a v režii Jiřího Nekvasila.

Festival ale neznamená jen operní inscenace, v jeho průběhu vystoupí i Kronos Quartet, který mj. uvede i dílo minimalisty Steava Reicha, inspirovaného tvorbou Leoše Janáčka. A během festivalu zazní mj. i Bartókův první klavírní koncert, který patřil k Janáčkovým oblíbeným skladbám. Festival zakončí provedení Janáčkovy Glagolské mše v nové kritické edici Jiřího Zahrádky, v jehož edici se ostatně poprvé bude hrát i Věc Makropulos. Významnou součástí festivalu se stane i mezinárodní konference Opera Europa, která se koná k Roku České hudby.

Reklama

Výběr článků

Načítám