Hlavní obsah

Festival francouzského filmu a Těžký rok: nekorektní komedie o brambůrkách, pivu a aktivismu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Festival francouzského filmu pokračuje třetím dnem. Novinky a Právo jsou jeho mediálními partnery, a proto vám přinášejí tip na sobotu. Je to komedie a jmenuje se Těžký rok. Do kin ji uvádí osvědčená režisérská dvojice Olivier Nakache a Éric Toledano, která stojí za celosvětovým hitem Nedotknutelní.

Trailer k filmu Těžký rokVideo: Aerofilms

 
Článek

Děj filmu odkazuje k životům hlavních postav snímku. Dva břídilové Albert (Pio Marmaï) a Bruno (Jonathan Cohen) mají za sebou těžký rok. Dluží, kde mohou, nemají kde bydlet a jejich partnerky je opustily. Kvůli chipsům a pivu zdarma se proto přidají ke skupině mladých aktivistů v čele s okouzlující dívkou s přezdívkou Kaktus (Noémie Merlantová).

Mezi transparenty a kouřem z dýmovnic najdou čerství přátelé příležitost k nekalým kšeftíkům a později také lásku a energii k novým začátkům.

Prověřené duo Olivier Nakache a Éric Toledano natočilo nekorektní francouzskou komedii, která si nebere servítky s žádnou generací.

Česká premiéra proběhne 1. února 2024.

Praha i regiony

Letošní Festival francouzského filmu uvede 47 filmů během 144 projekcí, mimo jiné třináct předpremiérových titulů, které letos soutěžily na festivalech v Cannes, Benátkách, Locarnu a Torontu. Pražská část přehlídky nabídne soutěžní sekci Výběr české kritiky.

26. ročník Festivalu francouzského filmu a předpremiéry

  • Malíř jejího těla režiséra Martina Provosta zachycuje životní příběh francouzského malíře Pierra Bonnarda a jeho lásky Marthy.
  • Snímek režiséra Cédrica Kahna Případ Goldman je rekonstrukcí obnoveného soudního řízení s levicovým aktivistou Pierrem Goldmanem.
  • Kanadsko-francouzskou romantickou komedii Povaha lásky zrežírovala Monia Chokriová.
  • DogMan režiséra Luca Bessona popisuje příběh chlapce, s nímž se život nijak nemazlil a kterého zachrání láska jeho psů.
  • V nejnovější komedii režisérské dvojice Éric Toledano a Olivier Nakache Těžký rok zazáří v hlavních rolích Pio Marmaï, Noémie Merlantová, Jonathan Cohen a Mathieu Amalric.
  • Přírodopisný dokument Volání Antarktidy je dílem režiséra Luca Jacqueta a zve do lůna divoké přírody.
  • V životopisném snímku Prezidentova žena hraje manželku Jacquese Chiraca Catherine Deneuveová.
  • Romanci Pan Blake k vašim službám natočil režisér Gilles Legardinier a do hlavních rolí obsadil Fanny Ardantovou a Johna Malkoviche.
  • Nejnovější snímek režiséra Ladje Lyho nese název Nežádoucí.
  • Ve válečném dramatu Otec a syn se režisér Mathieu Vadepied vrací do roku 1917, v hlavní roli Omar Sy.
  • Pokoj zázraků režisérka Lisa Azuelosová natočila dle úspěšné knihy Juliena Sandrela.
  • Ve snímku Děti těch druhých obsadila režisérka Rebecca Zlotowski do hlavní role populární Virginii Efirovou. Saint Omer je dílem uznávané dokumentaristky Alice Diopové.

Fokus Justine Triet představí tři profilové filmy z tvorby letošní nositelky Zlaté palmy. Na programu je také divácky oblíbený Večer krátkých filmů. V Praze festival završí pocta klasikovi francouzské nové vlny Jeanu-Lucu Godardovi. Novinkou letošního ročníku je seriálová tvorba, v rámci které bude uveden 1. díl nového francouzského seriálu O penězích a krvi z produkce společnosti CANAL+ režiséra Xaviera Giannoliho.

Festival francouzského filmu: Catherine Deneuveová září jako Prezidentova žena

Kultura

Začíná Festival francouzského filmu

Kultura

Může se vám hodit na Firmy.cz: Kina

Reklama

Výběr článků

Načítám