Hlavní obsah

Festival Colours Of Ostrava zakončí Geldof

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Významná postava rockové hudby, irský zpěvák Bob Geldof, který vedl punkovou skupin Boomtown Rats, proslavil se jako herec ve filmové podobě pinkfloydovské Zdi i organizací charitativního koncertu Live Ait z roku 1985, zakončí 11. července 3. ročník hudebního festivalu Colours Of Ostrava.

Foto: Milan Hospodka

Hold nejrychlejší klisně na světě Kincsem

Článek

"Původně jsem uvažovala o tom, že by jej uzavřela Patti Smith," uvedla dramaturgyně festivalu Zlata Holušová. "Jednání se však vlekla a když jsem viděla Boba Geldofa hrát se skupinou Bobkatz, bylo to jasné."

Na festivalu se objeví také dvě u nás dobře známé hvězdy world music - britskoegyptská zpěvačka Natacha Atlas a francouzský Alžířan Rachid Taha. Podle Holušová však je podstatnější představit u nás méně známé kapely, jako jsou Kanjar´Oc z Marseille, francouzská dvojice hráčů na arabskou loutnu oud a elektroniku DuOud i Uri´Ia z Běloruska nebo Hubert von Goisern, který se věnuje jódlování. Právě v jeho případě nejvíce zvažovala, zda jej do programu zařadit. Letošní ročník, na němž vystoupí 75 kapel, z toho třetina zahraničních, podle ní bude laděn do keltské hudby. 

Novinkou je, že se festival bude trvat už tři dny, od pátku do neděle, a že se přemístil. Už neobsadí celou Stodolní ulici, ale přestěhoval se na Černou louku a do blízkého Slezskoostravského hradu. To umožní divákům snáze přecházet mezi scénami, což je podle Holušové velmi důležité: "Program je promyšlený tak, aby zájemcům o jeden žánr nic neuniklo. Jakmile skončí program na jedné scéně, na další začne." Žánrové scény nejsou zařazené na festival záměrně. Důvodem není jen to, že by se muselo čekat než se připraví další kapela. "Stylová pódia by šla proti smyslu festivalu, který je o setkávání kultur."

Holušová také uvedla, jaký je rozpočet festivalu: "Činí asi deset miliónů korun, přibližně třetinu nákladů pokryla Česká spořitelna, desetinu pak město, kraj a ministerstvo kultury (staturní město Ostrava dává 700 000 korun, ministerstvo 370 000 a kraj 150 000). Když přijde tak deset patnáct tisíc lidí, budu spokojená. Víc by bylo na úkor nálady."

Poznamenala, že velký zájem o festival je v sousedním Polsku: "Populární jsou tam i kapely, které jsou u nás zatím málo známé."

Reklama

Výběr článků

Načítám