Hlavní obsah

Fajt a Borisová představí šamanské zpěvy

Novinky, Radmila Hrdinová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Hudební cyklus Velvet Tuesdays ve Švandově divadle na Smíchově pokračuje v úterý 11. března (tentokrát ve velkém sále) vystoupením unikátní dvojice - muzikant a bubeník Pavel Fajta doprovodí představitelku world music, zpěvačku a sólistku Národního divadla Jakutska Stěpanidu Borisovu.

Foto: Blanka Kovandová

Výstava potěší malé i velké návštěvníky

Článek

Stěpanida Borisova se narodila v megino-Khangalaas v Jakutsku v nejsevernější části Ruska. Vystudovala divadelní a hereckou školu v Moskvě. Dnes je sólistkou Jakutského národního divadla a vystupuje po celém světě od Mexika až po Hong Kong.

Mistrovsky zvládá různé styly tradiční jakutské vokální hudby, která má kořeny v šamanismu. Věnuje se především zpěvu  improvizovaných epických písní tojuks a  šamanských zpěvů ugadan kurduk. V oblasti, odkud Stěpanida pochází, jsou šamanky-ženy považovány za mocnější než mužští šamanové. Ačkoliv je těžké to dokázat, říká se, že její hlas je schopen léčit lidi. Šamani zpřítomňovali minulost skrze zpěv a tak je v hlase Stěpanidy cítit ztracená atmosféra dávných časů a síla původní kultury kmene Sacha.

Český divák má díky koncertu výjimečnou příležitost setkat se s tak odlišnou kulturou jako jsou jakutské šamanské zpěvy, jež zavedou posluchače do jiného světa, do jiné kultury, do jiného vnímání

Pavel Fajt je český neortodoxní bubeník a avantgardní muzikant. Renomé si získal již v osmdesátých létech spoluprací s Ivou Bittovou, posléze pokračoval jednak v sólové kariéře, jednak ve skupinách Dunaj a Pluto.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám