Hlavní obsah

Exploited v sobotu zahrají na festivalu v Modré Vopici

Novinky, Alex Švamberk
Praha

V sobotu 5. června po poledni se pražským klubem Modrá Vopice rozezní punkové tóny kapel české scény. Vrcholem bude vystoupení skotských The Exploited. Jako další zahraniční host večera se představí americká rockabilly punk rocková formace Al & the Black Cats.

Foto: archiv, Novinky

The Exploited

Článek

Není mnoho skupin, které by po Sex Pistols ovlivnily punk více než Exploited. Právě oni natočili píseň Punk´s Not Dead, jejíž název se stal heslem scény, která nemínila zmizet jen kvůli tomu, že přišla nová móda.

Exploited ovlivnili i vzhled punkerů. Jejich zpěvák Wattie Buchan si jako první vztyčil číro, když si vyholil hlavu po vzoru indiánského kmene Mohykánů a zdůraznil tak tribální charakter punku.

„Byl jsem první. Když si někdo v osmdesátých letech udělal mohykána, tak se pro něj rozhodl kvůli tomu, zač jsme bojovali. Bylo to něco neakceptovatelného, ale po deseti letech začalo být číro zkomercionalizované, stalo se módou, měl ho i David Beckham, stříhají ho holiči, načas jsem ho dokonce přestal nosit. Lidé ale říkali, že číro patří k punku, tak jsem ho zase postavil. I pro mě je mohykán součástí punk rocku, sice už nepůsobí tak extrémně jako v osmdesátých letech, ale pro punkery má pořád význam.“

Historie The Exploited

Dohromady se dali v Edinburghu na přelomu let 1979 a 1980 kolem zpěváka Wattieho Buchana. V roce 1980 vydali EP Army Life a Exploited Barmy Army, o rok později se objevilo první album s Punk´s Not Dead, kterého se prodalo 150 tisíc kopií.

O rok později vyšla druhá deska Troops Of Tomorrow s klasikou Sid Vicous Was Innocent a písní UK82, která dala jméno tvrdému matickému punku, s nímž přicházeli.  Horror Epics z roku 1985 naznačovaly příklon k metalu, jenž je ještě patrnější na The Massacre.

Program Punkfestu 5. června

Vstupenky jsou v předprodeji sítě Ticketpro za 350 Kč, na místě o stovku dráž.

Začátek: ve 13 hodin

Vystoupí: PARAGRAF 219 

N.V.Ú.   

RV-4

SOUKROMEY POZEMEK    

MHD 

LÁSKA A PŘÁTELSTVÍ    

Al & The Black Cats  (USA)

HOVNO SAPIENS

VYCHCANÝ KNEDLÍKY

THE EXPLOITED  (SCO)

Až v devadesátých letech horečná aktivita polevila. Teprve v roce 1996 se objevila další řadová deska Beat The Bastards. Po dalších sedmi letech se objevilo zatím poslední album Fuck The System a skupina se vrátila na koncertní pódia a opět začala pravidelně vystupovat.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám