Hlavní obsah

Finále Eurovize ovládla italská skupina Måneskin

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Vítězem sobotního finále Eurovize (Eurovison Song Contest) se v nizozemském Rotterdamu stala italská skupina Måneskin. Česká republika se finále neúčastnila, protože ve čtvrtečním semifinále nepostoupila.

Foto: Profimedia.cz

Vítězná italská skupina Måneskin

Článek

Ve finále soutěžily Kypr, Albánie, Izrael, Belgie, Rusko, Malta, Portugalsko, Srbsko, Velká Británie, Řecko, Švýcarsko, Island, Španělsko, Moldávie, Německo, Finsko, Bulharsko, Litva, Ukrajina, Francie, Ázerbajdžán, Norsko, Nizozemí, Itálie, Švédsko a San Marino.

Český zástupce Ben Cristovao předvedl v semifinále píseň Omaga, která vznikla ve spolupráci s producentem Filipem Vlčkem, a diváky nezaujal. Nepomohl ani kostým od návrháře Jiřího Kalfaře, na němž se podílela sklárna Preciosa a jen bunda vznikala přes 260 hodin. Je ručně osázena více než sto tisíci krystaly tvořícími kaleidoskopický vzor.

Foto: Česká televize

Ben Cristovao

Semifinále komentoval Jan Maxián, finále komentuje s Albertem Černým, jenž se skupinou Lake Malawi na Eurovizi zpíval před dvěma lety.

Eurovison Song Contest se koná od roku 1956. V roce 2020 jeden ročník vypadl kvůli pandemii. Účastní se jí i země, která nejsou úplně evropské (Turecko, Izrael), ale jsou členy Evropské vysílací unie (EBU). Proběhla dvě semifinále a z každého postoupilo deset zemí, které se velkého finále účastní společně s pořádající zemí a velkou pětkou (Francie, Itálie, Německo, Španělsko a Velká Británie).

Jednotlivé země si své interprety nominují a během finále o nich diváci telefonicky hlasují, nesmí však dát hlas vlastní zemi. Nejslavnějším vítězem Eurovize je dodnes švédská skupina ABBA, která zvítězila už v roce 1974. Na drtivou většinu vítězů se po skončení Eurovize zapomene.

Eurovision Song Contest: Přehlídka bizarností i show, která zrodila hvězdy

Kultura

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám