Hlavní obsah

Emma Thompsonová a Juliette Binocheová rozzářily Berlinale. Představil se i první český zástupce

Přijít na prestižním filmovém festivalu, jakým Berlinale je, na projekci filmu s Emmou Thompsonovou v hlavní roli do takřka prázdného velkého kinosálu, je tísnivý a v historii akce ojedinělý zážitek. Stalo se to v sobotu na novinářské projekci filmu Good Luck to You, Leo Grande režisérky Sophie Hyde. Velká britská herečka v něm hraje jednu z hlavních rolí. Tu druhou ztvárnil Daryl McCormack.

Foto: Reuters

Emma Thompsonová je zatím největší festivalovou hvězdou.

Článek

Na letošním Berlinale je ovšem viditelně mnohem méně lidí než obvykle. Veřejnost na projekce nesmí, budou jí vyhrazeny poslední čtyři festivalové dny, v nichž se výběr filmů zopakuje.

Organizátoři navíc ve snaze omezit z hygienických důvodů kapacitu sálů naprogramovali filmy z hlavních sekcí vždy do několika najednou, což účast v každém z nich snižuje na méně než polovinu. Dalším opatřením je zrušení nejen večírků, ale také stánků s občerstvením ve všech prostorách festivalu a kin. Vstupenky přiděluje počítač, takže prakticky není kde se potkávat, což je škoda.

Ještě větší škoda je však to, že na filmy, které se v Berlíně promítají, je kvůli menšímu množství sdělovacích prostředků a absenci filmového trhu vidět mnohem méně než v „normálních“ letech. Přitom právě letos je úroveň hlavní soutěže lepší než jindy, byť velkých hvězd je ve filmech poskrovnu, stejně jako je jich málo na festivalu přítomno.

Jednou z těch „statečných“, je právě Emma Thompsonová, která přijala ve snímku Good Luck to You, Leo Grande, jenž se promítá v sekci Berlinale Special, roli vpravdě odvážnou. Ve dvaašedesáti letech hraje učitelku v důchodu, která se dva roky po manželově smrti rozhodne zažít orgasmus, jenž nikdy v životě nepoznala.

A aby neriskovala zklamání, najme si dvacetiletého profesionála, který sám o sobě tvrdí, že je sexuální terapeut. Splnění snu jí sice poněkud zkomplikují její vlastní vnitřní bariéry, přesto má Thompsonová ve snímku scény, které by od ní divák určitě nečekal. „S tak úžasnou režisérkou a galantním partnerem to bylo snadné,“ odpověděla na otázku, jak se srovnávala s vlastní nahotou ve filmu.

„Samozřejmě jsme museli se svými těly hodně pracovat. Natáčeli jsme devatenáct dnů, ale předtím jsme měli pár dní na zkoušení, a Sophie pro nás připravila fantastické cvičení. Nakreslili jsme na zem naše těla a na nich jsme si dělali poznámky, co se nám kde líbí, co ne, a co se s mým tělem děje. A pak jsme zůstali celý den nazí, abychom si na to zvykli. Ale co vám budu povídat, vy jste Němci, pro vás to nic není,“ poznamenala se smíchem herečka.

„Vlastně jsme se učili být stateční dřív, než půjdeme před kameru. Chtěla bych poděkovat Darylovi, za to, jaký byl, a musím dodat: Panebože ten má tak úžasné tělo! Člověk by si myslel, že je to díky tomu snadné, ale je to přesně naopak,“ dodala Thompsonová.

Další filmovou hvězdou, která na festival přijela, je Juliette Binocheová. Ta hraje ve filmu známé francouzské režisérky Claire Denisové Avec Amour et acharnement (S láskou a náruživostí) ženu, která po letech spokojeného a stále vzájemně zamilovaného vztahu potká svou dávnou lásku a partnerova kamaráda v jedné osobě.

Foto: ČTK

Juliette Binocheová přijela do Berlína také.

Na festivalu už byl uveden i první český zástupce. V doprovodné soutěžní sekci Generation Kplus měl světovou premiéru krátký český film Zuza v zahradách. Jeho režisérka, ilustrátorka a grafička Lucie Sunková o něm řekla, že je to „film s dětským námětem, který je ale pro každého“. Vznikal náročnou technikou malby olejovými barvami na sklo. Denně se tak natočily čtyři vteřiny snímku.

„Berlinale je úžasný, obrovský festival, takže jsem strašně ráda, že Zuza v zahradách startuje zrovna na něm. O to víc, že to není jen festival animovaných filmů," řekla Sunková po promítání snímku v berlínském středisku Haus der Kulturen der Welt (Dům světových kultur).

Uvedla, že je vždy ráda, když se může zúčastnit festivalu, přesto měl dnešek pro ni zvláštní význam. „Byl to ale nádherný pocit, protože film viděli diváci. V kině bylo hodně dětí, hodně dospělých. Mám velikou radost,“ dodala.

Film vznikl na motivy stejnojmenné dětské knihy Jany Šrámkové. Zuza je malá holčička, která prožívá dobrodružství v zahrádkářské kolonii. Jednoho dne nalezne na cestě klíč, který později vrátí majitelce tajemné zahrady. Spolu ho pak pověsí na strom k dalším klíčům, kterými je koruna vyzdobená.

Zda Sunková v sekci krátkometrážních snímků kategorie Kplus uspěje a získá sošku Skleněného medvěda, bude jasné ve středu 16. února, kdy Berlinale vyhlásí ceny.

Reklama

Výběr článků

Načítám