Hlavní obsah

Elton John: V USA panuje mccarthyovská atmosféra strachu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

NEW YORK

Britský zpěvák Elton John, který právě koncertuje v New Yorku, si stěžuje, že americké úřady zastrašují hvězdy, které chtějí mluvit proti válce v Iráku. "V Americe teď panuje atmosféra smrtelného strachu. Každý se bojí o kariéru," uvedl v newyorském časopise Interview.

Foto: Milan Haluška
Článek

"Byl jsem vyděšen hrubou taktikou americké administrativy." Ta podle zpěváka vovlává strach jako v dobách mccarthyismu 50. let.

"Před rokem byly doby, kdy jste nemohl říci ani slovo ze strachu, že vám zničí kariéru lidé, kteří vás označí za neamerického," uvedl zpěvák a dodal, že v šedesátých letech to bylo úplně jiné. "Lidé jako Bob Dylan, Nina Simone, The Beatles a Pete Seeger neustále psali a hovořili o tom, co se stalo. To už se neděje. Toto jaro se nekonaly ani protiválečné koncerty ani nezněly protiválečné písně."

Elton John dodal, že je akceptovatelné se vyslovit pro Bushe, ale ne proti němu: "Na jednu stranu tu máte někoho, jako je Toby Keith. Ten velmi podporuje Bushovu administrativu a válku v Iráku. Je to v pořádku, protože Amerika je demokratická a Toby Keith má právo říci, co si myslí a co cítí. Na druhou stranu Dixie Chicks byly sestřeleny v plamenech kvůli kritice prezidenta. Byly označeny za neamerické, byť mají stejné právo říci, co chtějí o svobodně zvoleném prezidentovi."

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám