Hlavní obsah

Dreadzone před Love Planet o nelegálních party a drogách

Novinky, Alex Švamberk

Dreadzone patří k hvězdám festivalu Love Planet, který se uskuteční v Táboře o druhém srpnovém víkendu. Draedzone, jejichž jádro tvoří Tim Bran, Greg Roberts a Leo Williams, po celou kariéru využívali postupy taneční hudby. Na otázky odpovídal bubeník Greg Roberts, jenž začínal ve skupině Big Audio Dynamite kytaristy punkových The Clash Micka Jonese.

Článek

Co si myslíte od fenoménu sound systémů a nelegálních party?

Zpočátku byly velmi dobré, představovaly velkou inspirací pro určitý způsob života, ale pro mne je kouzlo nelegálních party pryč. Dokážu si představit, že možnost volně pořádat party je v některých částech světa osvobozující, ale v Anglii je jsou party jenom velký kšeft. Sound systémy však zůstávají důležitou součástí scény britského dub dreadu.

Jak se díváte na změny na taneční scéně během vaší kariéry?

Vždy jsem hrát taneční rytmy a vždy jsem sledoval výboj na scéně. Když jsem začínal hrát, tak taneční hudbou bylo disco a funk. Když se objevily bicí automaty, byl jsem členem Big Audio Dynamite, kteří kombinovali hiphopový beat box s živě hranými groovy a punkovým přístupem. Právě punkové pojetí inspirovalo houseovou revoluci ve Spojeném království.

Drum´n´bass představoval skutečně ojedinělou záležitost, která nemohla vzniknout jinde než ve Velké Británii. Breakbeat následně posunul hranice ještě dál. V tuto chvíli sice vzniká pod nálepkou taneční hudby mnoho uhlazené kaše, ale také se vzácně objevují na scéně i inspirativní tvůrci jako Mylo, Ralphy Myers nebo Royksopp či DJ Zinc, kteří jdou kupředu.

Co bylo vaší prvotní inspirací - dub, reggae nebo elektronická hudba?

Nejprve mně inspiroval rock, pak přišel funk a reggae, které pro mě jako pro bubeníka představuje kořeny. Nakonec přišla taneční elektronika. Ve celé své hudební kariéře v Big Audio Dynamite a v Dreadzoně kombinuji s co největší originalitou všechny zmíněné prvky s melodií a sexy beaty. Nové technologie, samplery a sekvencery osvobodily skladatele a umožnily mi lépe zformovat moje pojetí.

Jak důležitá je pro vás spiritualita?

Spiritualita hrála velký roli v počátcích Dreadzone. Je to neviditelná síla o niž usiluješ, která však uniká všem formám reality dokud se neoprostíš od každodenního života. Spiritualita je důležitá, ale organizované náboženství je příčinou mnoha zla, jak ukázala v současná zvěrstva teroristů.

Podporujete nějaká hnutí, ať už politické nebo za legalizaci marihuany?

Myslel jsem si, že legalizace trávy je nutná, ale od té doby se můj syn styl teenagerem, můj pohled se změnil. Viděl jsem, jak může tráva poškodit osobnost lidí, kteří začali kouřit příliš mladí. Alkohol je taky špatný, ale nevím, jaká by byla společnost, v níž by byly drogy volně dostupné. Na to, abych se věnoval politickým hnutím nemám čas, nevěnuji se ničemu jinému než hudbě své kapely a své rodině.

V současné době, kdy nastupuje válečnická ideologie a lidé se o politické dění nezajímají, nemají žádné aktivity cenu. Důležité je - tedy kromě toho, abyste dali svým dětem to nejlepší -  jít volit. Volební právo se musí využívat, protože každá drobnost pomáhá.

Anketa

Pojedete na festival Love Planet?
Ano
41,3 %
Ne
43,5 %
Ještě nevím
15,2 %
Celkem hlasovalo 46 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Festival Love Planet nabídne Nicka Cavea

Na letišti aeroklubu Tábor se 12. a 13. srpna uskuteční festival Love Planet, který připravuje D Smack U Promotion spolu s Interkoncerts. Pořadatelé ve středu...

Love planet v temném duchu

Navzdory názvu a duze v logu si největší hvězdy festivalu Love planet libují v uniformní černi. Na nejnabitějším letošním letním festivalu vystupují o víkendu...

Anifest a bratři Čadíkové na Love Planet

Již příští víkend se letištní plocha aeroklubu Tábor na dva dny promění na dějiště prvního ročníku festivalu Love Planet. Kromě hlavních hvězd Nicka Cava...

Výběr článků

Načítám