Hlavní obsah

Do ABC vstupuje Orfeus

Novinky, Jiří P. Kříž

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Sobotní večer (12. září) v Divadle ABC bude patřit Tennessee Williamsovi. Režisér Ladislav Vymětal uvede na scénu jeho Sestup Orfeův; v proslulém překladu Jana Grossmana a Jiřího Koláře.

Foto: Martin Šalek

V Nemocnici Na Bulovce projevilo zájem o prezidentské volby celkem 122 hospitalizovaných pacientů.

Článek

"Cílem právě začínající sezóny bude ještě větší spokojenost diváků s našimi inscenacemi," řekl před premiérou Orfea umělecký šéf souboru Milan Schejbal. "Náš adresát zůstává stejný: střední vrstva, technická i humanitní inteligence. Ale pobavit a upoutat chceme i všechny ostatní," dodal.

Shrnuto do sloganu málem propagačního - o Sestupu Orfeově se dá napsat, že je to příběh plný lásky i nenávisti, šokujícího odhalení, příběh hrůzyplných vražd, scén, ale i romantiky. Osud lidí, kteří dělali všechno pro to, aby se do sebe nezamilovali a přesto se do sebe zamilují.

Se starověkou bájí o Orfeovi, který se vypravil do podsvětí vyvést svou Eurydiku, má Willamsův příběh společný půdorys. Jen peklo dokážou připravil lidé ne pod zemí, ale kolem sebe, a Orfeem je v něm kluk s kytarou. Stará tragédie se nakonec mění v moderní, dodnes aktuální černou grotesku.

V hlavních rolích Lady Torrancové a Vala Xaviera uvidí diváci na premiéře i na reprízách Simonu Stašovou a Jána Slezáka, v dalších rolích se představí Veronika Janíková, Vlasta Žehrová, Kateřina Fixová, Jiří Klem atd.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám