Hlavní obsah

Dívka Františka, poslední hrdinka Valji Stýblové

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Františka, to je název stostránkové novely prozaičky Valji Stýblové, první části nedokončené rozsáhlejší práce se zamýšleným názvem Sedmý závoj, kterou nyní spolu se čtyřmi dalšími příběhy vydává nakladatelství Šulc – Švarc v knize Most sebevrahů (272 stran).

Foto: archiv rodiny

Prozaička a lékařka Valja Stýblová u psacího stroje.

Článek

Důvodem je jak nedožité stoleté jubileum autorky narozené 4. června 1922, která odešla 12. listopadu 2020, tak i tematická blízkost osudů mladých hrdinů, desetileté Františky a vrstevníka Frederika, s již dříve vydanými příběhy Mostu sebevrahů, druhého svazku volně pojaté trilogie Most přes řeku Léthé, uzavřené titulem Most aeskulapů.

Podobně jako v posledním rukopisu se nechala inspirovat osudy mnoha pacientů, s nimiž se jako profesorka neurologie a po řadu let přednostka neurologické kliniky setkávala. Vždy v nich šlo o život. Zároveň i o právo ukončit dobrovolně svou pozemskou pouť.

Mladičká, přesto velmi hloubavá dívka Františka, trpící leukémií, se v nemocnici náhodně setká s Frederikem. Ten je upoután na lůžko poté, co si po skoku do vody poranil míchu, a bez pohybu může hledět na strop. Lze litovat, že široké plátno s mnoha postavami, z nichž jsou načrtnuti hlavně Františčini rodiče a přátelé jejího dědečka, profesora lékařství, získalo pouze několik figur.

Přesto autorka úvahami o nezbytnosti svobody i o dnešní ztrátě pokory usilovala o to, vydat umělecké poselství podobně silné, jako byly její prvotina Mne soudila noc, o právu na potrat, napsaná v roce 1948, vydaná až 1957, či později zfilmovaná próza Skalpel, prosím nebo důkladná tetralogie věnovaná staviteli a mecenáši Josefu Hlávkovi.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám