Hlavní obsah

Zámek Liteň připravil hudební výlet za Jarmilou Novotnou

Jarmila Novotná patří k osobnostem české opery. Jako jediná z českých operních pěvkyň se dokázala prosadit na jevišti Metropolitní opery v americkém New Yorku, kde zpívala šestnáct sezon. Z domova i Evropy ji vyhnal nacistický režim, z poválečného Československa zase komunistický po Únoru 1948.

Foto: archiv Zámek Liteň

Jarmila Novotná jako Mařenka ve Smetanově Prodané nevěstě

Článek

O její odkaz pečuje již řadu let nezisková organizace Zámek Liteň, která se postarala o obnovu sídla patřícího manželovi Jarmily Novotné Jiřímu Daubkovi, kde pořádá každoročně hudební festival.

K letošnímu třicátému výročí úmrtí pěvkyně přichystali v Litni slavnostní koncert Pocta Jarmile Novotné. Uskuteční se již 25. května v prostoru liteňské stodoly. Program je zaměřen na Rok české hudby a nabídne nejznámější melodie českých skladatelů v podání Kühnova smíšeného sboru a jeho hostů.

Foto: archiv zámku Liteň

Jarmila Novotná v devadesátých letech při své návštěvě Prahy.

„Jsem si jistá, že Jarmila Novotná by byla hrdá na toto slavnostní připomenutí. Milovala českou hudbu, byla oddaná vlastenka, a tak by jistě měla radost, že její vášeň pro muziku přetrvává a že může nadále inspirovat další generace hudebníků a posluchačů,“ říká zakladatelka festivalu Ivana Leidlová.

Součástí slavnostního dne bude zpřístupnění novorenesanční hrobky rodiny Daubků, na jejíž výzdobě pracovali J. V. Myslbek a Maxmilian Pirner. Je umístěna v anglickém parku v blízkosti zámku.

Jarmila Novotná - zapomenutá diva z Litně, která dobyla Metropolitní operu

Móda a kosmetika

Jarmilu Novotnou připomene výstava v Senátu

Kultura
Související témata:
Jarmila Novotná

Výběr článků

Načítám